Председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова опровергава думите, че правителството е изтеглило нов заем от 200 млн. евро.

В мейл до медиите Стоянова се обръща към лидера на БСП Корнелия Нинова с думите: "Грешите, госпожо Нинова".

Нинова иска управляващите да си оправят раздвоението на личността

Нинова иска управляващите да си оправят раздвоението на личността

Предупреждава, че ГЕРБ натрупали дългове за 16 милиарда

"Твърдите, че правителството е изтеглило нов заем в размер на 200 млн. и до края на мандата щяло да изтегли още 6 млрд. лв. С тези си думи вероятно не осъзнавате, че произнасяте неистина", пише Стоянова.

Парламентът да одобри заем от 200 млн. евро от Европа, предлагат от МС

Парламентът да одобри заем от 200 млн. евро от Европа, предлагат от МС

С парите щяло да се осигурява национално съфинансиране на оперативните програми

Припомняме, на 8 юни кабинетът "Борисов-3" одобри документите и предложи на парламента да ратифицира Рамковото споразумение за заем в размер на 200 млн. евро.

В публичното си писмо Стоянова пише, че още през 2016 година правителството проведе преговори с Банката за развитие на Съвета на Европа и договори, при изключително благоприятни условия, рамково споразумение за отпускане на нисколихвен кредит за България в размер на 200 млн. евро., предназначен за съфинансиране на европейските фондове за настоящия програмен период.

Средствата са целеви и могат да бъдат отпускани на България само в зависимост и във връзка със степента на усвояване на европейските фондове. Да, ако ни спрат европейските фондове, няма да похарчим тези пари, но това е един от добрите начини да се възползваме от европейската солидарност и да развиваме нашето общество, мотивира искането за нов заем Менда Стоянова.

Дългът на България за 2016 г. е 29.5% от БВП според НСИ

Дългът на България за 2016 г. е 29.5% от БВП според НСИ

В местното управление имали излишък от 52 млн. лв.

Тригодишната бюджетна прогноза предвижда намаляване на бюджетния дефицит и балансиране на бюджета до 2020 година. При тези допускания не се налага емитирането на нов дълг в рамките на одобрената от парламента многогодишна програма, което на практика ще доведе до намаляване на дълга в следващите няколко години, допълва Стоянова.

Припомняме, през 2015 година правителството изтегли заем от 16 млрд. лева (8 млрд. евро) за три годишен период.

Едно от обясненията тогава беше, че сумата от 8 млрд. евро не е еднократен заем, а серия от емисии на облигации, които ще бъдат пуснати за продажба през фондовата борса в Люксембург през следващите 3 години.