Не осъществяваме контрол върху избора на когото и да било. Това, което ние като посланици правим, е да се застъпваме за политиките, които САЩ подкрепят. В Европа подкрепяме нашите съюзници, трансатлантическата ориентация на нашите приятели и съюзници. Но не участваме в избора на управляващи. Не осъществяваме контрол върху избора на когото и да било. Не се занимаваме с такива неща. Твърдо вярваме, че това е избор - в конкретния случай - на българския народ. Затова се провеждат избори, затова хората гласуват. Отговорност на българите е да избират кои да са техните лидери и кои да са в управлението. Ние сме готови да работим с тези, които българите изберат.

Това заяви американският посланик Кенет Мертен за предаването "Панорама", в първото си телевизионно интервю.

Пред Бойко Василев, той определя подхода на кабинета "Денков-Габриел" към Украйна като по-решителен.

За България по-конкретно, искаме да видим допълнителен обмен на хора, т.е. повече туристи, но и повече бизнес обмен. Бизнесмени от САЩ да идват тук, както и български бизнесмени да обмислят инвестиции в САЩ. Това ще е полезно и за двете страни. Ще подкрепяме колкото е възможно усилията на България за по-силна интеграция в европейските структури. Готови сме да работим съвместно за модернизация на въоръжените сили. И приветстваме подкрепата на България за Украйна. Това определи той като приоритет в мандата си. 

Американският посланик отрича да е обсъждал имена с някого

Американският посланик отрича да е обсъждал имена с някого

Не това била работата му

Бихме искали да видим по-малка зависимост от Русия в определени сфери, като енергетиката например. Напълно разбираме историческата значимост и роля, която Русия е изиграла, например за независимостта на България. Не искаме да изтриваме или омаловажаваме това. Нашият проблем не е с Русия. Русия е допринесла много за света в областта на науките и изкуството. Има изключителен принос в културата изобщо. Но властта в Русия предприе стъпки, които остро осъждаме и считаме за опасни за всички ни, по цял свят. Нашата цел е да се гарантира, че властта ще си понесе последиците - и агресията няма да бъде допусната повече.

Така отговори той на въпрос дали днес американската позиция е да отдалечи България от Русия.

Новият американски посланик ни похвали за напредъка в енергетиката

Новият американски посланик ни похвали за напредъка в енергетиката

Работим ръка за ръка със САЩ по стратегически въпроси

Искаме да видим задълбочена европейска интеграция. Което означава присъединяване към ЕС на Албания и Северна Македония, а и на други държави от региона. Осъзнаваме, че нямаме глас в този процес. Но се надяваме да се случи. Бихме искали и в двете държави да се направят стъпки за намаляване на тона на реториката. Така че да могат да се водят още разговори как различните виждания на България и Северна Македония да бъдат разрешени по разумен и организиран начин, каза още той.