За пореден път нашата външна политика остава неразбрана от нашите съюзници и опоненти. Това заяви пред БНТ бившият заместник външен министър Милен Керемедчиев. Нашето леко шизофренно положение във външната ни политика ни поставя в странно положение, по думите му. България доставя военно-техническа помощ на Украйна като продава въоръжение през посредници. Сега властта иска безвъзмездно да дарим въоръжение, според Керемедчиев.

Турция ще бъде основен фактор в следвоенното възстановяване на Украйна, смята още той.

Че България доставя боеприпаси, потвърди и международният наблюдател Валери Тодоров. Ние изпитваме непрекъснат комплекс нещо да не изпуснем, да се доказваме, смята той. България прави нужното според възможностите си, коментира Тодоров. Той е притеснен, че преговорите между Русия и Украйна намаляват, а се увеличава снабдяването с оръжия. Трябва по-уравновесено да се правят международни посещения, според Валери Тодоров.

България не е основен потребител на руския газ, а е основен транзитен партньор, по мнението му. Русия играе газовата карта не за първи път, поясни Милен Керемедчиев.