Депутатите се захванаха да „нищят" ситуацията в енергетиката.

В началото на изслушването на ръководството и състава на държавния регулатор Красимир Янков от БСП поиска в зала да присъства министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Председателят на НС Цецка Цачева изрази мнение, че няма пречка тя да дойде, но нямала отношение към процедурата по изслушване на ръководството на КЕВР.

Делян Добрев от ГЕРБ изтъкна, че НС носи отговорност за решенията на регулатора, тъй като го е избрал, и може да провежда подобни изслушвания без да се меси в решенията на КЕВР.
Според народния представител, въпреки че комисията провежда открити заседания, моделът на ценообразуване все още бил неясен за повечето хора.

Добрев се надява с днешното публично изслушване на състава на КЕВР да се изясни на обществото ситуацията в енергетиката, както и решението на кабинета за поскъпване на тока и последвалия едномесечен „мораториум" на увеличението на цената на тока.

Председателят на КЕВР Иван Иванов се съгласи, че българското общество трябвало да бъде информирано за ситуацията.

Българската енергетика се намираше в тежко положение, подчерта той. 2015 била последната година, в която можело да се направи нещо позитивно за енергетиката. Допълнителните резерви, които предлага кабинетът, за намаляване на разходите в сектора били сериозна предпоставка да се направи реформа в сектора, смята шефът на КЕВР.

По думите на Иванов комисията искала да постигне по-голяма справедливост при ценообразуването. Щяло да има справедливост в плащането на т.нар. „добавка задължение към обществото".

След като заработела енергийната борса, тя щяла да бъде унифицирана на малко над 40 лева за всички на енергийния пазар. Сега предприятията, които са на свободния пазар плащат само 19 лева добавка към обществото, останалите около 50 лева.

С всички предложени мерки НЕК ще излезе на печалба в края на регулаторния период, увери шефът на регулатора и представи пред депутатите своите прогнозни изчисления.

702 млн. лева ще спести от разходите си Националната електрическа компания (НЕК) от новите мерки, които енергийният регулатор и държавата предприемат.
Иванов припомни, че през изминалата година дефицитът в НЕК е бил в размер на 644 млн. лева.

Тези сметки накараха шефът на енергийния регулатор да заключи - „при разумно и компетентно управление на НЕК и спазване на ценовия модел, НЕК ще излезе на печалба в края на регулаторния период".

НЕК беше и все още е в изключително тежко финансово състояние", припомни още председателят на комисията и загатна, че забавянето на реформата може да доведе НЕК до фалит.

Над 3,3 млрд. лева са задълженията държавната ни електрическа компания, стана известно още от сметките на Иван Иванов. „НЕК може да бъде оздравен и от средства от международната търговия на квоти на вредни емисии.

От началото на година досега сме реализирали приходи от 54 млн. евро и се очаква те да достигнат до не по-малко от 60 млн. евро към края на годината", посочи още шефът на КЕВР. От известната такса „задължения към обществото" в този и вид и обхващането на технологичните разходи от тази добавка, НЕК ще увеличи доходите си с 346 млн. лева., показват изчисленията на регулатора.

Всяко отлагане на решението на КЕВР за новия ценови модел ще доведе до допълнителни разходи в системата, които след това трябва да бъдат компенсирани.

Ако продължи сегашният модел, то това означава продължаване и натрупване на дефицити в системата", разгледа въпроса и от другата страна членът на КЕВР Светла Тодорова.

Регулаторът се обяви и за защитник на интересите на потребителите. Не можем да вземем решение, което да ощети битовите потребители в новия ценови период, изтъкна още Иван Иванов.

Комисията била изключително рестриктивна по отношение на заявените разходи от ЕРП-тата. Те поискали а се увеличат признатите им разходи. Комисията обаче не била склонна да удовлетвори желанията им в искания размер от тях.
Предложеният от нас модел е справедлив модел, категоричен бе шефът на КЕВР.

Ако ЕРП-тата нарушават лицензията по недопустим начин, регулаторът ще ги санкционира спрямо закона, обясни шефът на КЕВР в отговор на въпрос на Велизар Енчев.

Според Валентин Николов от ГЕРБ избраният модел за реформиране на енергетиката бил добър и щял да намали дефицитите в сектора. От думите на шефа на регулатора стана ясно още, че КЕВР очаква становищата на Агенцията за държавна финансова инспекцията /АДФИ/, която проверява инвестиционните разходи на ВЕИ-тата. Иван Иванов каза, е регулаторът щял да се съобрази с представените от АДФИ решения.

Решението за удължаване на регулаторния период има свои предимства, според Иван Иванов. Това време щяло да даде възможност да се намери решение за цената на тока.

Аз съм категорично против да се увеличава дефицитът на НЕК за сметка на други отстъпки, каза шефът а регулатора. Този филм вече сме го гледали, изтъкна Иванов. Тези отстъпки в годините назад довели НЕК до предфалитното състояние.  КЕВР в своите действия се води от обществения интерес, изтъкна още той.

Иван Иванов поиска общи усилия за излизане от тежката криза в енергетиката.

Все пак обаче окончателното решение на енергийния регулатор за това дали да удължи с един месец новия ценови период ще стане ясно в петък. "За да развържат ръцете" на регулатора депутатите ще разгледат още утре законови промени, които да дадат възможност за подобно отлагане на ценовия период.