Премиерът Кирил Петков откри заседанието на Министерски съвет днес, представяйки пред министрите от кабинета заложените мерки срещу инфлацията в актуализацията на държавния бюджет. "Това е бюджетът и след министерски съвет той отива към парламента", отсече министър-председателят.

От думите му стана ясно, че 2 млрд лв. ще струват мерките на правителството срещу инфлацията, които са заложени в промените в държавния бюджет. "Те са безпрецедентни, но неинфлационни, а крайният дефицит остава 4.1% от БВП, не харчим повече пари, а ги даваме на хората, които имат нужда. С това този бюджет отива към парламента", поясни той.

И синдикати, и бизнес против актуализацията на бюджета
Обновена

И синдикати, и бизнес против актуализацията на бюджета

Остри критики след Националния съвет за тристранно сътрудничество

Кирил Петков изреди отново мерките. "Най-важната точка е приемане на актуализацията на бюджета, която МС днес ще приеме". Основните акценти са: увеличават се пенсиите с 60 лв., плюс 10% и таванът става 2000 лв., дава се възможност на бензиностанциите да намалят бензина с 25 ст. на литър само за българи с българска регистрация на автомобилите, намаляване на ДДС-ставката на 9%, нулева ставка за хляба, облекчаване на данъчните плащания за младите работещи.

Министрите на ИТН напуснаха заседанието заради спор за средствата
Обновена

Министрите на ИТН напуснаха заседанието заради спор за средствата

Днес премиерът Кирил Петков откри дневния ред с първа и най-важна точка

Припомняме, че вчерашния Национален съвет за тристранно сътрудничество завърши без съгласие по актуализацията на бюджета. Синдикатите критикуват основно отказа на правителството да повиши минималната работна заплата, а основното недоволство на бизнеса е, че не е предвидено продължаване на компенсациите за ток за фирмите.

Актуализацията Василев изчислява при 10,9% годишна инфлация

Актуализацията Василев изчислява при 10,9% годишна инфлация

До 10 млрд. лв. може да бъде увеличен дълговият лимит

Преди НСТС пък и експертната коалиционна среща завърши без консенсус, като от "Има такъв народ" отново бяха недоволни, че мерките им не са приети и обещаха дебат между първо и второ четене. Любомир Каримански, който е и председател на бюджетната комисия в парламента, изрази и съмнение, че заради липсата на съгласие може самата процедура да се забави, което означава, че увеличението на пенсиите може и да не се получи от 1 юли 2022 г., макар и финансовият министър Асен Василев да уверяваше в това. 

Увеличението на пенсиите от юли може да се забави

Увеличението на пенсиите от юли може да се забави

До 25 юни актуализацията трябва да мине на второ четене и да бъде обнародвана в ДВ

След заседанието министри коментираха действията на представителите на кабинета от партията на Слави Трифонов, които демонстративно напуснаха.

Министърът на туризма Христо Проданов от квотата на БСП: "Актуализацията на бюджета мина спокойно през Министерски съвет, предполагам, че ще мине така и през парламента". Той уточни, че министрите на ИТН днес са заявили пред кабинета, че имат "някакви забележки и несъгласия" и отиват да ги обсъдят. Къде - не било ясно. Проданов е категоричен, че правителството не е застрашено и че в нито едно министерство няма орязани средства, нито парите за пенсии. По думите му всичко е обсъждано с ИТН на срещи и коалиционни съвети.

Министърът на електронното управление от ДБ Божидар Божанов бе лаконичен: "А, чак скандал не е имало." Той обяви, че бюджетът е приет и днес ще бъде внесен в парламента.

Министърът на МВР Бойко Рашков не коментира действията на колегите си, но каза, че е доволен от бюджета на МВР.

Корнелия Нинова, министър на икономиката, напусна сградата на парламента, без да пожелае да коментира и една дума.