Морална вина за случая носи районният кмет на „Овча купел" Пламен Йорданов. Това заяви от парламентарната трибуна вътрешният министър Цветан Цветанов в отговор на депутатско питане по случая.

Припомняме, поводът за питането е лично тържество на Йорданов, за което е повикана полицейска охрана.

Цветанов заяви още, че е сигурен, че този кмет си е взел поука.

„Съгласен съм, че това е морален акт на всеки политик, какво поведение да има и как да се възползва от привилегиите, които има", добави Цветанов.

Той поясни, че в столичната дирекция на МВР първо е постъпило писмо за организиране от кмета на мероприятие в ресторант „Монтерей". Има и съгласувателно писмо от изпълняващия длъжността кмет.

На директора на СДВР се нарежда да осигури охрана на мероприятието, като Цветанов подчерта, че в писмото не са посочени данни за вида и начина на провеждането му.

"На адреса са изпратени двама полицаи и един полицейски инспектор от Отдел „Пътна полиция", съобщи Цветанов.

Той каза още, че в СДВР е постъпило писмо от Пламен Йорданов, кмет на район „Овча купел", с което моли за сключване на договор между СДВР и него в качеството му на възложител на осигуряваните постове и регулиране на движението по време на мероприятието и заплащане на дейността с договор.

Цветанов отбеляза, че по закон такива договори могат да се сключват за охрана на спортни и други мероприятия между МВР и заинтересованите лица.
В случая има такъв сключен договор, издадена е фактура и сумата е внесена в касата на СДВР, съобщи Цветанов.

Той каза, че е провел разговор с кмета на София Йорданка Фандъкова и й е изпратил писмо, с което я моли в бъдеще всички документи, касаещи дейността на полицейските органи, да съдържат реда и начина на провеждане на мероприятията.