Немислимо е да останем без бюджет. Това заяви пред БНТ президентът на КНСБ Пламен Димитров. Той прогнозира социално недоволство, ако няма бюджет. Синдикалистът призова да се грижим за финансовото здраве на държавата, но и настоя за грижа за хората.

А бюджет трябва да има, за да се гарантират някои плащания. Припомняме, служебното правителство на Гълъб Донев изрази воля да внесе предложение за Бюджет 2023, след като в момента държавата работи с удължителен бюджет. Това обаче би могло да стане след конституиране на парламентарни групи и комисии в 49-то Народно събрание, което пък в момента е замръзнало на избор на председател. 

Синдикатите се надяват следващата седмица да има заседание на НСТС. Припомняме, че насроченото за днес заседание на НСТС бе отложено в последния работен ден с мотив, че предложенията на МФ за промяна в данъчната политика ще бъдат разгледани съвместно с внесения от служебното правителство бюджет в Народното събрание.

До 200 милиона лева струват исканията на синдикатите, а те настояват, че и заедно с тях може да се запази бюджетният дефицит в рамките на 3%. Винаги сме готови да водим разговори, поясни Димитров.

Синдикалистът заяви и че трябва да се модернизират администрациите, да се дигитализират и да се инвестира в хората. В годините политиците се изкушаваха да дават своя популистки принос към пенсионната система и има риск работещите днес да се окажат и по-бедни пенсионери от днешните.

Икономисти призоваха да няма заигравка с бюджета и страховете на хората

Икономисти призоваха да няма заигравка с бюджета и страховете на хората

Не е логично да се вдигат данъците към настоящия момент, смята Георги Ангелов