От КНСБ искат бързо формула за съставяне на стабилно правителство, за да бъдат завършени реформите в съдебната система, здравеопазването и другите сектори. Това се казва в позиция, приета от Координационния съвет на КНСБ.

В документа се изреждат всички сериозни предизвикателства пред новия парламент и правителство.

В международен план се очаква да се види накъде ще се развива Европейският съюз. Доктрината "Тръмп" съдържа идеи и политики, проповядващи откровен протекционизъм и изолационизъм и дори заплашва да отхвърли 70-годишната подкрепа на САЩ за НАТО и Европейския съюз.

Събитията в южната ни съседка и заканите на турския президент Ердоган да наруши споразумението за реадмисия на емигрантите и да отпуши бежанския поток към Европа, будят тревога, се твърди в документа. Той е насочен към всички политически сили, които влизат в управлението на страната.

Във вътрешно политически план най-големият приоритет е председателството ни на Евросъвета от началото на 2018 г. Тук трябва да формулираме ясно нашите приоритети - в интерес както на една засилена европейска интеграционна политика, така и в интерес на българското общество - за икономически и социален напредък, настоява КНСБ.

Най-голямата обществена организация иска своевременни обсъждания на бюджет 2018 със социалните партньори, гласи обръщението, предоставено на медиите.

От КНСБ припомнят и основните си искания към политическите сили, включени в нейния Меморандум за социално-икономическо и обществено-политическо развитие на България (2017-2021 г.).

От икономически мерки и политики по доходите се очаква да доведат до постигане на значително подобрени позиции на България.

Според синдиката, социални политики и действия ще гарантират постигане на заложената в "Европа 2020" национална цел за намаляване на бедността с 260 хил. души. Общодостъпна и ефикасна здравна система, освободена от пазарни пристрастия и търговска логика, искат синдикатите.

КНСБ настоява за конструктивно, отговорно и ефективно партньорство, възстановяване ролята и значението на социалния диалог. Те очакват всички важни и стратегически действия в икономическата и социалната сфера бъдат консултирани и обсъждани със социалните партньори в Националния съвет за тристранно сътрудничество и неговите органи в отрасловите и браншови съвети. Очакват разговори и в Консултативния съвет към парламентарната комисия по труда и в останалите специализирани тристранни структури.