Ако има консенсус в новото управление за запазване на работните места - това трябва да бъде във фокуса, а не да си говорим колко да е дефицитът в бюджета. За това настоя президентът на КНСБ Пламен Димитров пред БНТ за високите цени на тока, компенсациите и растящата инфлация.

През декември съкращенията са започнали и има много повече съкратени, отколкото назначени, коментира Пламен Димитров.

По думите му за миналата година по официалните данни на НСИ средната работна заплата варира с от 12 до 14% ръст. Това е ръстът на доходите, който ни е нужен от януари месец, но минималната заплата трябва да стане поне 750 лева. Трябва да има пълни компенсации за всички потребители на ток и газ, както и да се увеличат работните заплати поне с 15%, настоя Димитров.

Той очаква да има диалог с правителството, а не просто да се сложат някакви числа на масата за доходите и помощите. Президентът на КНСБ не вижда нужда всичко да бъде вързано с минималната работна заплата. 800 000 българи работят на доход до 600 лева.

Над 2 млрд. лв. дава държавата за ковид мерки, но не очаква сериозен дефицит

Над 2 млрд. лв. дава държавата за ковид мерки, но не очаква сериозен дефицит

Министрите не са готови с проектобюджета

КНСБ е против начина, по който се въведе компенсацията за пенсионерите. С това, което предлага новото правителство, пак няма да излезем от ситуацията, в която се вкарахме. Цялата сметка не излиза вярна, изтъкна Пламен Димитров.

Според него много хора са останали некомпресирани и то не само хората, които са на минимална работна заплата.

Президентът на КНСБ настоя мерките за тока и газа да бъдат адекватни.

Според Пламен Димитров мораториумът върху цените на тока, водата и парното трябва да бъде отменен. За КНСБ това е огромна грешка, която спъва електроенергията. Ако за тока се направи друг микс и се вкара АЕЦ "Козлодуй" в регулирания пазар, цената на електроенергията може да бъде без увеличение, но за топлоенергията може да има увеличение, каза още Пламен Димитров.

Бизнесът все още чака Кирил Петков за среща за цените на тока и газа

Бизнесът все още чака Кирил Петков за среща за цените на тока и газа

До този момент АИКБ, БСК, БТПП, КРИБ и ССИ нямат отговор