Конфедерацията на независимите синдикати в България започва национална протестна кампания "Да защитим доходите от инфлацията и работните места в кризата!".

Началото на поредица от акции, които ще се проведат в продължение на месец в отделните региони, предприятия и институции в страната, бе дадено в Триъгълника на властта. Акцията започна с празен хладилник пред МС.

В редица сфери ръстът на доходите не е на нужното ниво, според Пламен Димитров. Заедно с Бюджет 2023 политиците трябва да актуализират Бюджет 2022, настоя той. 142 милиона лева трябват за компенсации заради инфлацията, по думите му. В частния сектор КНСБ също иска ръст на доходите. 1,6 милиарда лева трябват за ръст на доходите за догодина. В края на 4-годишен мандат трябва да се повиши БВП, според синдикатите. Димитров иска ежегоден ръст на доходите. 2026 година 2800 лева трябва да е средната работна заплата. Целта е да кажем на политиците, че за 4 години може да няма работещи бедни, обясни Пламен Димитров. Искаме ежегоден ръст на пенсиите поне с 12%, заяви още той. Само така, по думите му, хората ще остават в България.

Синдикатите настояват и за необлагаем минимум. Също така те настояват държавата да се върне в класната стая и да приоритизира образованието. В момента енергетиката ни плаща компенсациите за тока и бизнеса, смятат от КНСБ и затова искат яснота за развитието на енергетиката ни.

Тристранката одобри с 22% вдигане линията на бедност

Тристранката одобри с 22% вдигане линията на бедност

КНСБ не подкрепи размера на линията на бедност от 504 лева

КНСБ иска целеви политики, изтъкна Ася Гонева. КНСБ се бори за това да растат пенсиите, подчерта тя. 1068 лева трябва да е средногодишното ниво на пенсията през 2026. Гонева иска увеличение и на дневното обезщетение за безработица.

С половин милиард лева годишно трябва да растат средствата за здраве. Болниците да не са търговски дружества, искат от КНСБ. Освен това у нас се работи най-много за най-малко пари. Повече така не може, категорични са синдикатите.

Няма да се уморим да настояваме нашите управляващи да защитават българския интерес в Брюксел, закани се отново Пламен Димитров. Без въглища все още не може, оказа се, че руският газ е по-опасен от въглищата, допълни той, визирайки Зелената сделка на ЕС.

Иначе синдикатите са за бързо членство на страната ни в Еврозоната.

Политиците трябва да чуят какво българите от тях, според КНСБ. Димитров вижда много клишета в програмите на партиите. КНСБ ще се срещне с всички партии с шанс да влязат в парламента. Пред бъдещите депутати синдикатите ще искат да се разшири обхватът на енергийно бедните. Ново тристранно споразумение с работодателите планират от КНСБ.

КНСБ: Следващите 6 месеца ще са тежки, инфлацията ще расте, но по-бавно

КНСБ: Следващите 6 месеца ще са тежки, инфлацията ще расте, но по-бавно

Костов смята, че тази зима ще бъде тежка, но колко време ще продължи кризата

Националната протестна кампания ще включва поредица от действия, които целят да се чуе гласът на хората на труда в условията на растящи цени, топящи се заплати и несигурни работни места. Основните искания на КНСБ са свързани с повишаване на доходите и предприемане на ефективни мерки за овладяване на инфлацията и излизане от икономическата криза. За целта синдикатът настоява и за действия за насърчаване на колективното трудово договаряне на всички нива, гарантиране на сигурност за работещите от последиците на Зелената сделка.

Другото основно искане на КНСБ е свързано с промени в регламентацията на сумираното изчисляване на работното време (СИРВ), за което вече над 100 000 души чрез подписка изразиха своето недоволство от настоящите текстове в Кодекса на труда.

За КНСБ всеки участник в предстоящите парламентарни избори трябва да знае, че на първо място е грижата за хората, изправени пред невиждана през последните десетилетия криза.

КНСБ излиза и с визия за социално-икономическото развитие на България през следващите 4 години. Изготвеният от КНСБ меморандум с конкретните необходими политики във всяка една обществена сфера ще е в центъра и на предстоящите традиционни разговори на синдиката с кандидат-депутати от основните политически сили.