Бившият председател на СДС Божидар Лукарски прогнозира, че в страната е много вероятно да има предсрочни парламентарни избори.

Пред bTV Лукарски посочи, че политическата конюнктура в страната предполага предсрочен вот като евентуален сценарии.
Премиерът Борисов се опитвал по всякакъв начин да избегне скандалите, което личало в действията му в последния момент при връщането на старите правила в Изборния кодекс относно преференциалния вот.
От БСП пък искали точно това. Вместо обаче червените да се върнат в пленарна зала, те продължили да показват някакви действия, които приличали на предизборна пропаганда, тълкува Лукарски.

Той коментира и че в малката коалиция на ОП също било видно, че има доста сериозни пропуквания и проблеми.

Според бившия председател на БСП изборите за ЕП били лакмус за това какво би се случило при евентуални предсрочни избори, въпреки категоричните убеждения на управляващите, че кабинетът ще издържи до 2021 година и в НС ще се осигурява кворум.

СДС се опасяват, че парламентът ще посегне на демократичните избори

СДС се опасяват, че парламентът ще посегне на демократичните избори

Те са против предложените промени в Изборния кодекс

По думите на Лукарски евентуалното сближаване на СДС с партията на бившия вицепремиер Валери Симеонов НФСБ е възможно, но малко вероятно към днешна дата.
Причината: "Първо - поради отворената покана на "Демократична България" и курса на сегашното ръководство на СДС натам, второ - очевидното нежелание на ЕНП да има коалиция, в която един евентуален депутат, не би било ясно дали ще седне в редиците на тази партия, или на някоя друга от европейското семейство и на трето място, ситуацията, която се развива в лагера на Патриотите и в тяхната тройна коалиция."

Относно друга евентуална коалиция - с партията на Веселин Марешки "Воля" - Лукарски заяви, че платформите на формациите нямат общи допирни точки.

"Още по мое време като председател, а и мисля, че сегашното ръководство е на това мнение, че не би следвало да имаме просто политически и принципни общи допирни точки с програмата на "Воля" и с техния курс", посочи още той.

Според Лукарски ДСБ и СДС през годините винаги са били много по-близки, отколкото в момента са ДСБ и "Да, България".

Джамбазки кани СДС, ДБГ, Москов и др. на вътрешни избори

Джамбазки кани СДС, ДБГ, Москов и др. на вътрешни избори

Няма драма в това Валери Симеонов да е номиниран за водач на листа