Северна Македония и други теми обсъждат тази вечер председателите на партиите в коалицията.  Това съобщи "24 часа", като цитира свои източници в Министерския съвет и някои от формациите в коалицията.

Припомняме, че вчера премиерът Кирил Петков заяви, че реален прогрес е отбелязан в работата на съвместните комисии между България и Северна Македония. И по-конкретно в най-проблемната сфера - общата ни история.

Петков реалистично за историческата комисия с РСМ: Оптимист съм

Петков реалистично за историческата комисия с РСМ: Оптимист съм

Прогрес в преговорите между София и Скопие, отчете и Ковачевски

В понеделник той прие на среща в София колегите си от Северна Македония, Румъния и Черна Гора Димитър Ковачевски, Николае Чука и Здравко Кривокапич. Срещата бе посветена на предизвикателствата пред региона на Балканите в светлината на военния конфликт в Украйна и произтичащите от него икономически и социални последствия.

"Няма да влизам в подробности, но има разбирателство по важни исторически личности. Скоро ще обявим конкретните резултати. Нека първо получа доклада от комисията", отговори на въпрос на News.bg министър-председателят.

"Както знаете, в началото на мандата си започнахме нов диалог, като затова създадохме работни групи в областта на икономиката, инфраструктурата, образованието, културата. Вече виждаме конкретни резултати", потвърди думите на Петков, колегата му от Северна Македония.

"Вече има конкретни проекти между институции и компании, по които вече се работи. Подобрени са комуникациите между нашите образователни институции, вече имаме полети между София и Скопие", добави той. И подчерта - комуникацията между двете ни страни следвало да се основава на разбиране и европейските ценности.

Петков оптимист по македонския въпрос: Прогресът бе осезаем

Петков оптимист по македонския въпрос: Прогресът бе осезаем

Той изрази надежда - новият модел на работа да доведе до така желаното добросъседство