Двупартийна коалиция в 44-ия парламент не е изключена, коментира политологът Румяна Коларова пред БНР.

Може да има коалиционно правителство на малцинството, но твърде вероятно е да има двупартийно (правителство). Както имаше оценки, че коалицията ще бъде задължително трипартийна - това не е задължително, дори може да има минимално печеливша коалиция от две партии, смята Коларова.

Десните не се учат и от собствените си грешки, убеден Константинов

Десните не се учат и от собствените си грешки, убеден Константинов

Избори догодина - може, ако видим, че не върви управлението, прогнозира математикът

Петпартийният парламент такъв, какъвто го виждаме в момента, се характеризира с ясна двублоковост и много силно ми напомня парламента от 91-ва година, каза политологът в коментар на резултатите от вчерашния вот.

По отношение на представянето на ГЕРБ Коларова коментира, че освен за трети път шанс да състави правителство, фактически това, което демонстрира ГЕРБ е устойчивост след голямото свиване, което регистрира през 2013-а година. Тогава те загубиха една трета от електората си и се движат стабилно около милион и осемдесет, милион и седемдесет хиляди.

Кратък живот за парламента предвижда Мария Пиргова

Кратък живот за парламента предвижда Мария Пиргова

Управлението е, че ще трябва да се бори с корупцията, т.е. със себе си, загатна политологът

Може да се каже, че на тези избори те дори ще получат с 10-20 хиляди повече отколкото на последните, което означава, че всякакви твърдения за отлив на електората от ГЕРБ всъщност са силно преувеличени.

БСП отбелязва възход, заяви анализаторът и допълни, че БСП преодолява фаталното свиване, което беше регистрирано на нейния електорат през 2014 година, когато дори се заговори за трансформирането на БСП в средна, дори малка партия.

В момента БСП възстановява подкрепата си, заяви политологът. Това, което трябва да видим е дали те ще получат толкова, колкото получиха при сформирането на правителството на Орешарски. Тогава те имаха 940 хиляди, това е близо един милион.

ГЕРБ може да опита с правителство на малцинството, прогнозира социолог

ГЕРБ може да опита с правителство на малцинството, прогнозира социолог

Няма нищо общо между президентски и парламентарни избори, обясни Станислав Стоянов

В момента твърде вероятно е да имат 10-20 хиляди по-малко от тогава. И тук трябва да подчертаем, че не става дума да поляризира, става дума за нормален двублоков модел. Те успяха да възстановят ролята на левицата, каза Коларова.

Според Румяна Коларова Обединените патриоти реално не спечелиха от своето обединение и не спечелиха от екзалтацията на тема "Патриотизъм". Това, което те спечелиха е ролята в парламентарната конфигурация, но електорално те не спечелиха от тази екзалтация, обяви Румяна Коларова.

ГЕРБ с над 27 хил. гласа от чужбина при около 110 хил. гласували
Обновена

ГЕРБ с над 27 хил. гласа от чужбина при около 110 хил. гласували

При 100% обработени изборни протоколи

Според нея Марешки, който в началото гледаше на себе си като самостоятелен играч, днес сутринта декларира, че ще търси първо разговори с Обединените патриоти. "И тук изборът на Марешки е ясен. Изборът на Обединените патриоти е важен - дали те ще говорят от името на себе си и Марешки или ще подходят политически отговорно към своята програма и ще говорят от собствено име", каза Коларова.

Според Румяна Коларова ДПС регистрират сериозен спад на изборните резултати.

Те загубиха една трета от гласовете, които традиционно имаха и в момента твърде вероятно е ДПС да се озоват в ситуация, в която не са били от 1994-а година. "Едно е да имаш 600 хиляди, друго е да имаш под триста хиляди гласа. Това е големият проблем за ДПС, защото те вече не са средно голяма партия, те отиват вече под чертата на средно голяма партия", каза Коларова.

Припомняме, политологът Румяна Коларова през декември 2013 г. бе секретар на Президента на Република България Росен Плевнелиев по връзки с гражданското общество.

От 6 август до 7 ноември 2014 г. Коларова бе министър на образованието, младежта и науката в състава на служебното правителство на Георги Близнашки.