2020 г. бе изключително тежка година, но въпреки това пожарникарите показаха, че могат да изпълняват най-тежките задачи - да се грижат за живота, здравето и имуществото на хората. С тези думи вътрешният министър Христо Терзийски поздрави наградените пожарникари.

"Вие показахте професионализъм и при преодоляване на последствията от пандемията от здравната криза. Аз съм изключително доволен, че при съревнованието в колективите в Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" носител на приза пожарникар на годината е комисарят Николай Вълчев, тъй като лично можех да се убедя от мястото на работата на неговия екип за потушаване на пожарите, които защитиха живота, здравето и имуществото в неговия регион", категоричен бе Терзийски.

Той обясни, че екипът на комисар Вълчев допринесъл за това да не се допуснат местопроизшествия.

Награждаването бе на официалната церемония в двора на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението". Отличието "Пожарникар на годината" за 2020 г. получи комисар Николай Вълчев, директор на областната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" в Хасково.

В словото си комисар Вълчев заяви, че над 100 дни от поверената му областна дирекция са бушували тежки пожари и благодари на колегите си за работата по овладяването им.

"За мен и за регионалната дирекция, която ръководя, нашата професия е една от най-екипните професии в света, независимо дали става въпрос за самия екип, за военна служба, за дирекция или за цялата национална пожарна служба", каза още комисар Вълчев. Наградата, която получава Регионалната дирекция е оценка за добре свършената работа заради недопускането на жертви и нарушения.