Депутатите приеха промените в Закона за достъп и разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия на първо четене. "За" гласуваха 111 народни представители, "против" - 28, "въздържали се" бяха 5.

Предложението е на "Демократична България". Депутатът Атанас Славов защити мотивите, че така ще се прекрати практиката на ВАС от последните години да не се обявява лице, което вече е обявявано. Така, когато се извършва проверка на лице от Комисията по досиетата, кандидатстващо за публичен пост, и е установена принадлежност към ДС - тя ще бъде обявявана всеки път.

Христо Иванов поиска разсекретяване на полицейските досиета от прехода

Христо Иванов поиска разсекретяване на полицейските досиета от прехода

Искане за промяна в конституцията и лустрация

Положително мнение изказа Радомир Чолаков от ГЕРБ. "Всеки път, когато едно лице е кандидат за заемане на длъжност и има информация за службите на ДС - да бъде обявена принадлежността му, това е превантивна функция на закона и българският парламент е длъжник", смята той. Чолаков добави, че Комисията по досиетата е с изтекъл мандат и това, че НС не обновява състава е негативен сигнал за смисъла от съществуването на самата комисия.

"Ние трябва да продължим да подкрепяме комисията, включително за изграждане на изследващ капацитет как обществото е било подчинено на тоталитарната идеология. Въпросът е принципен, не на идеология", поясни той. Чолаков обяви, че ГЕРБ ще подкрепи законопроекта, но ще иска промени между първо и второ четене.

АБВ: Идеите на ПП за КПКОНПИ ще я превърнат в Държавна сигурност

АБВ: Идеите на ПП за КПКОНПИ ще я превърнат в Държавна сигурност

Трябва да отпадне зеления сертификат

Петър Петров от "Възраждане" каза, че тяхната парламентарна група няма да приеме законопроекта, защото е безсмислен. Виктория Василева от ИТН коментира, че досиетата са важна тема и докато не се отворят всички на масата, темата за българския Преход просто ще се вади темата, за да обслужи една или друга цел.

Мартин Димитров от ДБ смята, че трябва да е ясно кой кой е.

За първи път отварят архива на Държавна сигурност

За първи път отварят архива на Държавна сигурност

Днес граждани ще могат да видят...

Георги Свиленски обяви, че БСП няма да подкрепи законопроекта, а социалистът Георги Михайлов призова да не се търсят скелети в гардероба. Той самият е обявен за агент на ДС и разследван.

По темата се изказа и лидерът на СДС, депутатът от ГЕРБ/СДС - Румен Христов: "В СДС е имало внедрени агенти, затова не бил приет Законът за лустрацията".

Елена Гунчева от "Възраждане" поиска да се спре с налагането на евроатлантическите ценности. На критиките на "Възраждане" Атанас Славов отговори, че за разлика от тях, БСП са истинска лява партия, което позволява да са в коалиция с тях.

От името на ДПС Мустафа Карадайъ каза, че техните депутати ще подкрепят промените между първо и второ четене с редакции. Мотивът - "за да не се налага комисията с последващи решения 17 пъти да обявява едно и също лице, а да се позовава на вече направени проверки".