Десетки милиони левове изтичали в частни фирми, извършващи дезинфекция, санитарен контрол и други дейности по граничните пунктове с Турция, където е съсредоточен най-силният тежкотоварен трафик. Така например на всеки автомобил, преминаващ границата с южната ни съседка, е събирана такса от 5 лв., а за всеки ТИР - 20 лв., а това е в разрез със закона за ветеринарно-медицинска дейност, по силата на който такава дейност следва да се извършва от държавни служители.

Казусът с т.нар. "Златен гьол" на ГКПП "Капитан Андреево" бе основната тема на заседанието на комисията по ревизия на Мая Манолова, която се проведе във вторник. Припомняме, че през юни проверка на НАП във фирмата, занимаваща се дейността по дезинфекция по границата, установи, че половината от касовите апарати не са били свързани към системата на данъчната агенция. Същевременно в касите на компанията бяха намерени 32 милиона лева кешова наличност.

За последните 8 години официалните приходи на частния оператор са едва 33 милиона лева, подчертаха представители на Антикорупционния фонд, след чието разследване казуса влезе в общественото полезрение. Договорът е сключен през 2013 година, в последния ден от управлението на първия кабинет на ГЕРБ, като самата фирма е била регистрирана седмица и половина преди това. В случая се бил нарушавал и законът за държавните такси, според който такива такси могат да се събират отново единствено и само от държавни служители.

Освен на "Капитан Андреево", подобна била практиката е установена и на ГКПП "Лесово" и на "Малко Търново", каза председателят на комисията по ревизия Мая Манолова. Самата Манолова проверила казуса заедно със свои съмишленици, като е срещнала съпротива от институциите, както и от "здрави момчета", които се опитвали да възпрепятстват импровизираната инспекция.

"Факт е, че таксите, които се събират са 5 лева на автомобил и 20 лева на ТИР", заяви депутатът.

Освен дейността по дезинфекция, свързани с въпросната фирма компании извършвали и контрола по вноса на плодове и зеленчуци, от които се събирало по над 700 лева на камион. Те държали и единствения ТИР паркинг на ГКПП "Капитан Андреево", за който се плащало по 25 евро за място.

Трябвало е да бъде проведена обществена поръчка за въпросната дейност, категоричен бе финансовият министър Асен Василев.

"С влизането на служебния кабинет пуснахме проверки на всички фирми, които са най-големите получатели на държавен ресурс, както и такива с най-големи касови наличности. Фирма КФС се оказа сред една от тези с най-големи касови наличности - с над 30 милиона лева. Съответно НАП започна проверка, но засега парите не са предоставени. Има ги само по документи", заяви финансист номер едно.

За случая е сезирана прокуратурата, като до момента няма предприети конкретни действия. С казуса преди около месец се зае и КПКОНПИ.

НАП обаче отчитат дейност - изземали всеки лев приход, постъпил в частната компания, похвалиха се от данъчната агенция.

През юли членовете на Антикорупционната комисия посетиха ГКПП "Капитан Андреево" да проверят търга от 2013 г., чрез който е избрана фирмата ПФС ЕООД за изпълнител на дейностите по дезинфекция.