Данъчните откриха множество нарушения при координирана акция на данъчните едновременно на няколко гранични пункта в страната, съобщиха от НАП, цитирани от Нова телевизия. Операцията е проведена тази нощ.

Резултатите ще бъдат обявени от изпълнителния директор на приходната администрация Румен Спецов на ГКПП "Капитан Андреево" по-късно днес, допълниха от НАП.

Малко по-късно на ГКПП "Капитан Андреево" новият директор на НАП Румен Спецов обясни, че половината от всички проверени касови апарати не са свързани със системата на НАП. Такава е ситуацията на ГКПП "Капитан Андреево", "Малко Търново" и "Лесово". Тези касови апарати са стари модели, които не отговарят на изискванията, уточни той.

Според наредбата Н-18 за отчитане на оборота - всеки касов апарат трябва да бъде свързан със системата на НАП и до 5 мин. всяка операция трябва да бъде отразена в НАП.

ова е лицето на България. Ако тук се издават такива бележки , които не съответстват ... десетки милиони лева, които не са отчитани", каза Румен Спецов.

По думите му, ако средно на ден минават по 1000 товарни автомобила, половината от всички приходи не се отчитат. От сумата - 80% отиват в държавата 20% остават във фирмата. Това са регулярните акции, които НАП ще извършва. Фокусът се измества към обществено значими теми, уточни шефът на приходната агенция.

Според него провинилите се фирми могат да имат санкции по две направления - за неспазване на разпоредби на НАП от 10 000 и нагоре, неотчитане на оборот и по други закони.

Да изясним фактическата обстановка, да няма спекулации. Тази фирма декларира големи касови наличности, десетки милиони в наличност. Започвайки от там през проверки на работата да свържем цялата дейност на фирмата.

Става въпрос за десетки милиони, които фирмата каза, че ще ги донесе на място. Не запечатваме обекта, фирмата ще достави нови касови апарати и нова компютърна система. На втория пункт сега фирмата очаква инсталиране на компютърна система, каза Спецов.

ГЕРБ подкрепя работата на данъчните, но пита Спецов спец ли е в точене на ДДС?

ГЕРБ подкрепя работата на данъчните, но пита Спецов спец ли е в точене на ДДС?

Безпрецедентната ситуация демотивира данъчните да си вършат работата

Запитан за това, че е продал своята фирма на малоимотно лице след като е започнала проверка, директорът на НАП каза: "Има назначена проверка, когато излязат резултатите.... След като приключат проверките". На третото журналистическо запитване кой ще понесе отговорността, ако начело на НАП е човек със спорно фирмено минало, той отговори с въпрос: Кой ще понесе политическата отговорност от тези обвинения, ако не се докажат.

Запитан за фирмите, застрашени от със санкции по закона "Магнитски" дали е възможно да има държавни дружества, той отговори: "Всичко е възможно. На този етап се събират данните. Очаквам още средата на следващата седмица информацията да бъде на страницата на НАП.".

Запитан какво е правил в Дубай, той каза, че това е лична информация. На въпрос дали познава бизнесмена Васил Божков, той отговори, че в Дубай живеят 3 млн. българи. Това, че живея в София свързва ли ме с Делян Пеевски, запита Румен Спецов, след което си тръгна с благодарност.

Георги Кадиев поиска оставка на новия шеф на НАП Румен Спецов

Георги Кадиев поиска оставка на новия шеф на НАП Румен Спецов

Притеснителна била ситуацията с дългове на продадената му фирма