Комисията по ревизия издирва изпълнителния директор от българска страна на компанията Ай Си Джи Би, която изгражда газовата връзка с Гърция - Теодора Георгиева. Председателят на парламентарната комисия по ревизията Мая Манолова съобщи за злоупотреби, свързани с газовата връзка с Гърция.

Според данни на Манолова нанесените щети на държавата са в размер на 22,5 милиона евро, тъй като Георгиева е потърсила неустойките по забавянето на проекта. Самата Теодора Георгиева е била поканена, но не дойде на заседанието на комисията в парламента.

Манолова даде пример със заплатата на Георгиева - 10 555 лева за 2019 година, а 2020 г. - 15 000 лв.

Мая Манолова сметна, че Георгиева е взела милион в заплати и бе категорична, че ще изпрати документите, които имат за газовата връзка с Гърция, в прокуратурата.

Председателят на БЕХ, бивш депутат и бивш директор на АЕЦ "Козлодуй" от ГЕРБ, Валентин Николов каза, че не е знаел за решението на Георгиева да не идва. Той уточни, че 50% от собствеността е на БЕХ, но останалата част е собственост на чуждо дружество "Посейдон", като в него по 50% държат гръцката компания ДЕПА и италианската "Едисон". Чуждите инвеститори не са искали да разглеждат въпроса за директора на Ай Си Джи Би АД в мандат на служебно правителство. Николов добави, че ще предприеме мерки.

Енергийният министър притеснен, че се бави строежът на интерконектора с Гърция

Енергийният министър притеснен, че се бави строежът на интерконектора с Гърция

Живков обсъди развитието на проекта с гръцкия си колега

Представител на служебното правителство също коментира как върви проектът. По думите на представителя на служебния кабинет газопроводът няма да бъде завършен в обещания срок "поради чисто физически проблеми", правени са проверки на служебно правителство, направени са дори и срещи с гръцкия посланик, но ефект няма.

По време на заседанието на самата комисия от "АЙ СИ ДЖИ БИ" АД разпратиха и позиция до медиите, в която заявяват, че проектната компания, която изгражда интерконектора Гърция-България, не попада в обхвата на дейността на Временната комисия, тъй като българското участие в нея не надхвърля 50 на сто, както е уредено в правилника на Комисията. За това както Комисията, така и Министерството на енергетиката са били уведомени, се посочва в позицията от АЙ СИ ДЖИ БИ" и уверяват, че изцяло съдействат на българските институции и контролни органи. Въпреки че не са изпратили представители в Народното събрание днес, вече са изпратили детайлна информация в писмо и прилагат изходящия му номер IX-1/03.09.2021 г.

Също така от компанията се противопоставят на информацията за възнагражденията, които получават директорите и членовете на Съвета на директорите - те са публични и калкулации, подобни на тези от комисията, били абсурдни.

Проектантът на интерконектора България-Гърция чува само спекулации за нарушения

Проектантът на интерконектора България-Гърция чува само спекулации за нарушения

Компанията ще окаже пълно съдействия на властите и МВР за проверка

От компанията заявяват още: Само от началото на тази година проектът IGB е подложен на над 8 различни проверки, като всички заключения са без констатирани нарушения. Проектът за газов интерконектор с Гърция се финансира частично със средства от европейски структури и фондове, както и със заем от Европейската инвестиционна банка, което налага допълнителни механизми за контрол и изисква прозрачен модел на управление. Това гарантира, че всички дейности и процедури по реализацията на проекта се изпълняват съгласно всички законови предписания.

"Ай Си Джи Би" АД отхвърля категорично всички спекулации относно извършени нарушения и разчита на българските институции да продължат нееднократно заявяваната си подкрепа за успешното реализиране на този ключов за страната и за региона проект."

Интерконекторът с Гърция няма да е готов до средата на 2022 г.

Интерконекторът с Гърция няма да е готов до средата на 2022 г.

От КЕВР са дали съгласие за удължаване срока за въвеждане в експлоатация на газовата връзка