Стоян Беличев, който кандидатства отново да управлява "Автомагистрали" ЕАД , е управител и съдружник в четири фирми с предмет на дейност строителство. Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова в предаването "Денят ON AIR" на телевизия България ON AIR.

Тя напомни, че дружеството "Автомагистрали", което доскоро беше ръководено от Беличев, сега се управлява от временно ръководство - неговото вписване на два пъти беше отказвано от Софийския градски съд.

"Знаете колко трудно се разделихме с г-н Беличев, въпреки че се опитах да впиша временно ръководство на това търговско дружество, с което едновременно бях назначила конкурс за постоянно ръководство." - отбеляза Комитова.

Търговският регистър вписа новото ръководство на "Автомагистрали"

Търговският регистър вписа новото ръководство на "Автомагистрали"

Очаква се от днес да влязат в ролите си

"До 5 юли беше срокът, в който кандидатите можеше да си подадат документите. Тепърва предстои разглеждане на тези документи, ще има комисия, ще има конкурс и т.н. Сред кандидатите попада и г-н Беличев. И понеже в момента има комисия, която работи по допустимост на кандидатите, всички кандидати се проверяват за свързаност с фирми и други подобни дейности, при тази проверка най-неочаквано нашата комисия установи, че г-н Беличев е управител и съдружник в 4 фирми, които са с подобен предмет на дейност." - допълни тя.

По думите й, Беличев е управител на държавно търговско дружество с многомилионен оборот.

"Това е фирма, която прави годишно 100 млн. строително-монтажни работи. Това е обемът, капацитетът на фирмата. Според мен той няма право да бъде и управител, и съдружник във фирмата. Но не съм юрист и не мога да разнищвам повече този казус. Нашите юристи тепърва ще разглеждат допустим ли е този кандидат в конкурса, той е имал и други фирми в предходните години. В МРРБ има 37 търговски дружества, които са 100-процентова държавна собственост и там имаме едни шефове, които аз ги определям като назначени капиталисти." - каза още регионалният министър.

Беличев остава начело на "Автомагистрали" до промяна в Търговския регистър

Беличев остава начело на "Автомагистрали" до промяна в Търговския регистър

Не са ясни причините, поради които съставът на новия борд не е подаден

Според нея това говори за пропуски в законовата уредба.

"Авансовите плащания са раздадени със застраховка в застрахователна кампания. За съжаление, тези договори са по две-три страници. Договор за 100 млн. беше на 4 страници от лист А4. Тези авансови плащания са дадени за някакво бъдещо строителство, имаме авансови плащания за свлачища и АМ "Хемус" обаче в голямата си част магистралата още няма разрешение за строеж. Оказва се, че парите са застраховани в застрахователна компания, а не с банкова гаранция. Нито в България, нито в световната практика съществува документ, който да гарантира една фирма срещу фалит." - посочи Виолета Комитова.

Тя твърди още, че без обществени поръчки са раздадени 188 млн. лв. за свлачища.

"Имаме гласувани около 500 млн., но сме раздали по-малко от половината. За "Хемус" имаме гласувани около 4 млрд. от държавния бюджет, но сме раздали авансово около 1,5 млрд. лв. Искам фирмите да си изпълнят договорите, иначе ще получим едно нищо. Регионалният министър няма достъп до техните каси." - подчерта министърът.

Комитова съобщи също, че в момента НАП извършва данъчна ревизия на "Автомагистрали", която обхваща всички фирми, получили пари.

"Ние работим по няколко наредби, които са в правомощията на регионалния министър. Вече променихме една наредба, в момента променяме друга, която се отнася за задължителните технически паспорти към всички сгради. И работим по Закона за устройство на територията върху 4-5 невралгични пункта, които много взривиха нашия сектор. И ще внесем предложения за промени в Народното събрание, които се отнасят по Закона за устройство на територията. Всички останали закони, които са за "ин хаус", се произвеждат в други министерства." - добави тя.