Търговският регистър вписа новото временно ръководство на държавното дружество "Автомагистрали" ЕАД. Очаква се днес новото ръководство да поеме управлението на търговското дружество, съобщиха от МРРБ.

Ръководството и служебният регионален министър Виолета Комитова ще направят изявление, допълниха от ведомството.

Малко по-рано министър Комитова заяви: "Аз нямам власт над господин Беличев, както вече на всички стана ясно. Той може да се уволни само ако реши сам". 

„Автомагистрали“ недоволни, че нямат достъп до гарантираните пари за „Хемус“

„Автомагистрали“ недоволни, че нямат достъп до гарантираните пари за „Хемус“

Сметката е на името на МРРБ, а не е на името на дружеството

Припомняме, регионалният министър издаде заповед за смяна на ръководството на "Автомагистрали". Когато новият борд внесе в Агенцията по вписванията документите обаче, смяната беше атакувана от Стоян Беличев с мотива, че за постовете се изискват хора, които да са минали конкурс и че съветът на директорите на "Автомагистрали" трябва да е от 5, а не от 3 членове, тъй като дружеството е в категорията на големите предприятия.

След няколко дни Комитова издаде заповед за отмяна на предишната си заповед и издаде нова с абсолютно същия текст, като документите отново бяха внесени в Агенцията по вписванията. Така се постъпва обикновено, когато се търси начин решението на даден казус да попадне на друг съдебен състав, който би могъл да не го оспори. Това обаче в крайна сметка не се е случило.

До решението се стигна, след като на 2 юни Сметната палата публикува доклада по одита на дружеството "Автомагистрали", който й бе възложен от депутатите от 44-то Народното събрание. В доклада се констатират сериозни нарушения и заобикаляне на закона за обществените поръчки чрез директно възлагане от страна на държавата на фирма, която не разполага с капацитета да извърши дейностите по поръчките. Автомагистрали" е превъзлагала на други партньори тези проекти. Едновременно с това от МРРБ излязоха с информация, че на дружества са давани аванси по проекти, за които дори не е имало изготвен технически проект и като пример дадоха свлачищата.

Снимка 537331

Източник: МРРБ