В Министерството на икономиката приеха Проекта на Програма на българското председателство на Съвета на Европейския съюз. Това стана по време на редовното заседание на Националния икономически съвет (НИС), съобщиха от Министерството на икономиката.

В рамките на срещата стана ясно, че по време на Председателството на Съвета на Европейския съюз България ще се стреми към постигането на ориентирани към бъдещето реални резултати, следвайки принципите на прозрачност и отчетност, реализирайки "отвореност към гражданите".

Водещ принцип ще бъде запазването на единството и солидарността между държавите членки. По време на нашето Председателство България ще отправи три основни послания: консенсус - свързан със сигурността и миграцията, бъдещето на Западните Балкани в ЕС, е първото.

Борисов събра в мозъчен тръст Плевнелиев и Сакскобурготски

Борисов събра в мозъчен тръст Плевнелиев и Сакскобурготски

Десет години след членството в ЕС сме много променени

Второто е устойчив интегриран подход за Дунавския и Черноморския регион, както и ефективно, бързо и справедливо правосъдие.

Третото е конкурентоспособност с фокус върху Единния пазар, насърчаване на предприемачеството и социалните иновации, укрепване на икономически и паричен съюз, устойчива и ориентирана към бъдещето около среда, стабилен енергиен съюз и кохезионна политика след 2020 г. опростяване и модернизиране на Общата селскостопанска политика (ОПС) и включване на културата като стратегически ресурс за по-доброто бъдеще на ЕС.

Акцент върху новата индустриална стратегия на ЕС са препоръките към Програмата, приета в МИ, информират от ведомството на Емил Караниколов.

На заседанието бе разгледано и предложението за облекчаване на процедурата по отчитане потреблението на природен газ за стопански нужди. Финансовото министерство подкрепя исканите промени и ще внесе мерки за промени в Закона за акцизите и данъчните складове (ЗАДС) за 2018 г.

Очаква се лицата, които продават природен газа за битови и промишлени нужди вече да не предават данни от съответните измервателни и контролни устройства, стана ясно от думите на зам.-финансовия министър Бойко Атанасов.

В края на заседанието членовете гласуваха създаване на работна група, която да подготви Стратегия за участието на България в Четвъртата индустриална революция, като членовете на НИС да предложат в секретариата му участници за включване в групата. Бе решено още на следващо заседание да се обсъдят нови мерки по Закона за насърчаване на инвестициите (ЗНИ).

Дневният ред на заседанието бе воден от министъра на икономиката Емил Караниколов. Участие в него взеха още заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов, заместник-министърът на финансите Бойко Атанасов, представители на Министерството на енергетиката и на работодателските организации.