Председателят на АБВ Константин Проданов иска да се оттегли от лидерската позиция. Той заяви, че няма отново да се кандидатира за поста. Според него обстоятелствата налагат по-агресивна политика от страна на политическото движение.

Проданов вижда като проблем това, че не само в България, а и по света става популярен модел на нарастваща агресия, поляризацията в политиката, търсене на популярност чрез налагане на скандал като практика.

"АБВ няма да слезе на това ниво, ние ще останем гласа на разума на фона на общия крясък! Въпреки това очевидно е, че обстоятелствата налагат нова тактика на бойното поле, в каквото се превръща политиката край нас", категоричен е Проданов.

АБВ се обяви за единен прогресивен фронт
Обновена

АБВ се обяви за единен прогресивен фронт

За премахване на икономическия плосък данък за физически лица

Партията обаче няма да гледа безучастно, стана ясно от думите му. "Стига сме обръщали и другата страна! Необходим е нов стил на поведение, по-радикално, по-настъпателно, с акцент повече върху политическото и националното говорене, по-достъпно, излизане извън рамките на тесните идеологически и експертни послания. Поведение, способно да отбива ударите под кръста. По време на военни действия всеки един войник трябва да бъде използван там, където има най-голямо КПД, за да бъде доведена борбата до победоносен край. От картечаря не става добър авиатор, а танкистът не може да се превъплъти в свързочник", обясни лидерът на АБВ.

По думите му отчетно-изборния конгрес на АБВ и изтичащите мандати на ръководните органи на партията предоставят отлична възможност за пренареждане и обновяване на управленския екип, включително на ниво председател.

"Аз декларирам, че няма да поставям кандидатурата си за председател за следващ мандат, но оставам на разположение като член на националния съвет, ако бъда избран. Вярвам, че това ще даде възможност на АБВ да сформира лидерски екип, който да бъде адекватен на променената политическа реалност и очакваните предизвикателства, а всеки един от нас да влезе в това качество, в което ще е най-полезен и на партията, и на България", каза в заключение Проданов.