Народните представители ни изненадват с антипрактики. Това (приемането на правила за гласуване в Закона за извънредно положение - б.р.) е един от примерите за тези антипрактики. Това заяви пред БиТиВи доц. Наталия Киселова, преподавател по Конституционно право.

По думите й при предстоящите избори ще има затруднение при упражняване на конституционните права.

Всички правила за гласуване, които бяха предвидени да влязат в закона за Извънредното положение, нямат нищо общо с изборите. Изборите и извънредното положение са различни, учудващо е, че влязоха така в Закона (за извънредното положение), каза Киселова.

По думите й депутатите можеха да направят консултация с Централната избирателна комисия (ЦИК). Президентът също постигна въпроса, стремежът е всичко да приключи бързо. Нормите в закона са написани с с разказвателни изречения, обясни абсурдните промени тя.

В кодекса на добрите практики на Венецианската комисия е посочено кои въпроси не е добре да се променят година преди изборите. Не се променят граници на избирателни райони, не се утежняват правилата. Всеки може да види какви са препоръките за добри практики. 

Депутатите изпратиха ЦИК на консултации с щаба за избори по време на пандемия

Депутатите изпратиха ЦИК на консултации с щаба за избори по време на пандемия

Депутатите приеха изборните правила за карантинираните

Постоянно се пускат предизвестия ЦИК да напуска сградата за Народното събрание, има предложение да иде в НДК, обясни преподавателят по конституционно право. Тя уточни, че сега те организират частични избори и предстоят два редовни избора.

ЦИК трябва да се съобразява с органи, създадени със заповед, коментира доц. Киселова и поясни, че това са консултативни органи, които ги вкарват в закон.

Беше изместена първоначално обявената дата от президента, за да може нормите да са добре написани и да са безспорни. Всичко ще легне върху медиите. Обществените медии трябва да имат повече възможности за дебати, обясни конституционният преподавател.

Правилата за лечебните заведения са в Изборния кодекс (ИК) - определен брой заявления трябва да са подадени за болни без COVID. За пациентите с COVID - няма правила за организиране на такава секция. По правило за гласуване в болница трябва предварително заявление.

ЦИК прие хронограма за изборите

ЦИК прие хронограма за изборите

В МВнР се изпращат разяснения за гласуването на сънародниците ни в чужбина

Проблем е за начина, по който ще се предават материалите - никой не повдигна въпроса да са в по-големи помещения. Няма правила, по които ще се предават материалите (в РИК) как ще се преброяват резултатите. Не препоръчват да се прави контролно преброяване, няма правила за химикалките - да пишат синьо, за ръкавици. Всичко това очакват, че министърът на здравеопазването ще го обяви като протокол, допълни Наталия Киселова.