Конституцията не е пречка за решаването на който и да е от съществуващите проблеми в страната. Това заяви пред БНТ конституционният съдия проф. Янаки Стоилов.

Той посочи, че за да се променя Конституцията, трябва да се каже какъв резултат ще бъде постигнат и даде за пример многократните промени в главата за съдебната власт, с които според него не се е подобрило съществено състоянието в съдебната власт.

Без възстановяване на пълноценен политически живот, без отговорност от хората, взимащи решенията, без участие на гражданите чрез изборите или понякога - референдуми, няма съществено да се подобрят нещата, категоричен бе Стоилов.

Той напомни, че който иска свикване на Велико народно събрание, трябва да има предвид, че за целта му е необходима първо подкрепа в обикновено Народно събрание.

"Хората казват, че сегашният парламент не работи както трябва и може би, ако е Велико народно събрание, ще работи по-добре. Но хората, които избират и обикновено, и Велико народно събрание, са едни и същи. Запитайте се сега имаме ли такива авторитети - колко са и къде са в действащите партии?", отбеляза Стоилов.

2.9 млн. души ще гласуват на 2 април, пресмята Михаил Константинов

2.9 млн. души ще гласуват на 2 април, пресмята Михаил Константинов

Със смесеното гласуване щели да се върнат над 300 000 избиратели

По негови думи се намираме в едно положение, когато цели сфери в българския обществен живот деградират, вместо да имаме развитие.

"Който иска Велико народно събрание, първо трябва да може да намери представителство в парламента и да има достатъчно сила и съюзници, за да задвижи този процес. Тоест - преди да стигнеш до Поповата къща, трябва да можеш да влезеш в селото", изтъкна конституционният съдия.

Относно събирането на подписи от ИТН за референдум за смяна на формата на управление Стоилов напомни, че това се случва благодарение на промяна в Изборния кодекс от 2020 г., с която отпада ограничението за организиране на референдуми по конституционни въпроси. Това обаче не променяло реда за изменения в Конституцията.

Нова политическа карта очаква Нинова след изборите

Нова политическа карта очаква Нинова след изборите

Националният съвет на социалистите решава за евентуални коалиции с ГЕРБ

По отношение на предстоящите парламентарни избори Стоилов заяви, че от поведението на партиите и от това дали ще предложат нещо ново на избирателите си, зависи дали ще има нова ситуация след 2 април.

Според него засега не се очертава нещо ново. Той смята, че самите партии трябва много по-отчетливо и последователно да оповестят ангажиментите си към гражданите. Кампанията била времето, в което партията трябва да каже какво ще отстоява в Народното събрание и от какво няма да отстъпи.

"България отново трябва да формира условно или приблизително някакъв десен или ляв блок, независимо кой ще е в управление или в опозиция. В момента, като че ли имаме една ленива десница и една слаба левица", обобщи Стоилов.