Хората на Георги Първанов ще дадат алтернатива на левите избиратели. Няма да подкрепят генерал Румен Радев (когото преди дни обявиха за достоен кандидат, с големи шансове за успех, б.р.). Така АБВ отвърна на червения удар от вчера.

След заседанието на изпълнителното бюро на азбукарите Ивайло Калфин обяви, че партията подкрепя действията на ръководството в преговорите със социалистите. Позицията на партията била правилна според него. Търпеливо изчакали всички процедури в столетницата.

От АБВ имали желание за общо съгласие за издигане на силна кандидатура. Позитано прояви липса на коректност, изтъкна Калфин. Червените проявили страх. От АБВ искали кандидатът да е издигнат от инициативен комитет, а не да е партийна кандидатура. Червените отказвали.

БСП къса с АБВ на Първанов
Обновена

БСП къса с АБВ на Първанов

Няма да се превръщам в Бойко Борисов и да позволя да ми се извиват ръцете, тропна Нинова

Днес вече е късно за инициативни комитети, заяви още Ивайло Калфин. Днес имаме партийни решения, подчерта той. Потресен бил от становището, че двете партии не били равнопоставени. Според него Корнелия Нинова проявила ксенофобия и расизъм към по-малката формация, а именно АБВ. Затова и хората на Георги Първанов не приемат това абсолютно неприемливо поведение на соцлидера.

БСП изгуби изборите за президент, повтори Калфин тезата си от вчера. Отговорността за това била изцяло на червената партия. Недостойно за селски вечеринки било поведението на БСП.

БСП днес загуби изборите, категоричен Калфин

БСП днес загуби изборите, категоричен Калфин

Още е твърде рано да имаме единна и ясна позиция

АБВ няма да подкрепи кандидат на БСП, обяви Ивайло Калфин. Според него червената партия влиза с поведението си в редиците на екстремистките партии. Тепърва щели азбукарите да решат как да участват на изборите.

Играем до края, нали, - това попитала Нинова лидера на АБВ по време на срещите им, сподели самият Георги Първанов. Да не ни преметнеш, питала още тя.

Ген. Радев има кауза и не се чувства заложник между БСП и АБВ

Ген. Радев има кауза и не се чувства заложник между БСП и АБВ

Търси подкрепата на различни българи

Георги Първанов намекна, че партията може да излезе със свои кандидати, с които да се борят за балотаж.

Не сме в ъгъла, отиваме в левия център, подчерта още лидерът на АБВ и припомни, че партията му има номинации - неговата и на Ивайло Калфин.

За това дали той и Калфин ще са кандидатите на АБВ обаче Първанов отговори лаконично: "Ще ви кажем, когато му дойде времето.”

Имаме скрит ход, подчерта той. Вече не ни се налага да бързаме, заяви лидерът на азбукарите. Щели да излъчат достатъчно популярни личности и нямало да се налага да бъдат лансирани.

Нинова затвори темата "АБВ", ще се срещнем в деня на вота, предизвика ги тя

Нинова затвори темата "АБВ", ще се срещнем в деня на вота, предизвика ги тя

Имаме нашия кандидат, ние де факто вече сме в кампания

Първанов разказа още, както стана ясно и от разпространения вчера от АБВ проект за коалиционно споразумение с БСП, че азбукарите предложили името на коалицията да е „Коалиция за България”, както преди се явяваха социалистите в парламента. Позитано 20 предлагал: Коалиция БСП-АБВ. Първанов искал да има нещо патриотично в името на общата коалиция.

Препъни камък се оказвало общото ръководство, макар че цялото управление на коалицията се оставяло в ръцете на Корнелия Нинова. Самият Първанов подчерта, че направил твърде много компромиси в преговорите. Изненадан е, че отношенията са скъсани на ниво проект на коалиционно споразумение.

Недоумявам каква е тази работа, изненадан е лидерът на АБВ. Генерал Радев бил хвърлен в блатото на тежките партийни дебати, както се възмути още той по повод поведението на левицата относно кандидата. Сега червените се опитвали да си назначат държавен глава.

Щабът трябвало да се ръководи от човек, определен от кандидата, не от партийния лидер, както е сега - Нинова оглавява предизборния щаб на генерал Радев. Ще избирам кандидата, не председателя на партията, обясни той.

Стискахме зъби през цялото време, подчерта Първанов. Той е на мнение, че с поведението си столетницата подарила победата на ГЕРБ. В това той съзря дългосрочен план за запазване на статуквото.

Надявах се, че чудото ще стане и левицата ще бъде възродена, коментира още Георги Първанов.

Като груба лъжа той определи твърдението на Корнелия Нинова от тази сутрин, че той преговарял зад гърба й с ГЕРБ. По думите му оттеглянето на Нинова било неинтелигентно обосновано.

Корнелия Нинова нямало да спаси поста си в левицата, смята Георги Първанов. Не вярвам да бъде успокоена вътрешната опозиция, прогнозира той.

Не остана мина, която госпожа Нинова да не настъпи, коментира лидерът на АБВ, продължавайки иронизирането с въпроса - Защо така се случва, че нейната брадва никога не удря на едно и също място?

Винаги съм имал коректни отношения с генерал Радев, подчерта още Първанов. Тъй като усещал,че във въздуха витае някаква промяна, вчера се чул с кандидата. Според Радев всичко било наред. Дори си уговорили среща в тристранен формат и то днес.

След като като гръм, както той се изрази, чул новината, му звъннал. Генералът не вдигал и още не бил върнал обаждането.