Националният съвет на БСП изключи Корнелия Нинова от партията. Заедно с нея са изключени още Георги Свиленски, Крум Дончев и Иван Ченчев.

Сред мотивите за изключването е уронване престижа на партията и създаване на пречки за регистрация на старетницата на предстоящия вот. 

"Усилията ни трябва да са насочени към това БСП да се яви на изборите. Не мога да допусна БСП да остане без участие в изборите, заради безумието на тези хора", посочи още тя.

След пленума Нинова заяви, че няма намерение да блокира регистрацията на БСП за изборите.

"Очаквах да има мотиви, поне един аргумент или пример за нарушаване на устав, на програма или на законите на държавата. Такива нямаше", посочи Георги Свиленски.

"По-лошото е, че това решение беше взето между 65 и 70 гласа. В залата присъстваха хора, които не са членове на Националния съвет на БСП, социалистите, които цял ден стояха отпред, не бяха допуснати вътре. За да бъде взето такова решение са нужни 95 гласа. Ние бяхме пределно наясно, че нямат такава подкрепа. Бяхме готови ние самите фа гласуваме за нашето изключване, само и само да им помогнем, тъй като нямаха аргументи. С преброителите, които манипулираха бройката на гласовете, беше постигнато това гласуване", каза още Свиленски. По думите по време на заседанието на Националния съвет не е имало кворум. "Три пъти помолих водещия Кристиян Вигенин да провери кворума, той отказа, което дава основание за оспорване на всички решения", каза Свиленски.

Иван Ченчев съобщи също, че още трима членове на Националния съвет за подали своите оставки

Днес за последно БСП подало ръка на Нинова

Днес за последно БСП подало ръка на Нинова

Той определи заявката й за регистрация на листите като тежка провокация

Привърженици на Корнелия Нинова опитаха да влязат в партийната централа, след като разбраха, че социалистката е изключена.

Юридически сме в абсолютен прецедент, обясни тя. Усилията ни трябва да са насочени към това БСП да се регистрира за изборите, подчерта Нинова като поясни, че е дала пълномощно но Иван Чернев и Георги Свиленски да представляван партията и не го е оттеглила. Според нея те имат право да регистрират партията за вота.

Преди това пленумът на БСП задължи Корнелия Нинова да подпише пълномощно, с което Атанас Зафиров представлява БСП. Тя обаче отказала.

107 социалисти са гласували За това решение. Отказът й да се съобрази с това решение е бил освиркан. Нинова обещала да подпише за субсидията,  за да не закъса съвсем партията. Стана ясно, че заради неяснотите кой е лидер, партията не е получила полагаемата й се субсидия.

Дългата ръка на Пеевски изпълзя и в изключването на Нинова
Обновена

Дългата ръка на Пеевски изпълзя и в изключването на Нинова

Има и протест в подкрепа на Нинова

Припомняме, че Нинова преди пленума обясни, че е внесла предложение за свикване на спешен Конгрес на 28 септември преди кампанията. Този конгрес, според нея, може да даде енергия на партията, може да даде стимул и сигнал за единство вътре в партията, категорична бе Нинова. Но Конгресът може и да констатира оставката й. 

Относно планираното изключване на Нинова и хората й тя казаха, че те са тук, за да покажат, че не ги е страх. Чакаме тези заешки сърца да направят и този ход, заяви Нинова и попита как се прави обединение с изключване на социалисти. Това е разединение, подчерта Корнелия Нинова. Според нея ситуацията не е нормална. Вътрешните битки водят до загуби, категорична бе тя.

Александър Симов: Нинова и Пеевски са станали политически близнаци

Александър Симов: Нинова и Пеевски са станали политически близнаци

"Делянпеевщината" трябвало да бъде изкоренена от БСП