В последните два месеца единствените новини, които ръководството на БСП поднесе, са изключването на Кирил Добрев от партията и казуса с вестник "Дума". Това не може да бъде път към сплотяване и консолидиране на партията, за възстановяване на доверието, тъй като се обезсилва самото ръководство. Според политолога Борис Попиванов Корнелия Нинова е попаднала в капан, от който трудно се вижда полезен изход. "Или тя носи отговорност за провала и е редно да отстъпи крачка назад, или тя не носи отговорност и за всичко са виновни враговете и предателите, което обаче означава, че тя става все по-безсилна да се справи с тях и значи пак трябва да отстъпи крачка назад".

След няколко дни предстои 50-ия Конгрес на БСП, а дали ще бъде драматичен, ще видим. Левицата се стяга за форума с лидер в оставка, за втори път, като част от властта, но в една проблематична коалиция и след трайна загуба на гласове, а и с изключени емблематични членове.

Оставката на Нинова е една голяма лъжа

Оставката на Нинова е една голяма лъжа

Предстои конгрес на БСП, но дали ще се състои и какво ще стане? А и какво става

Засега единствен кандидат за позицията, официално обявил се, е Крум Зарков, който разчита на обединяващите послания, на младите, на съвременния прочит на левите идеи. Интересно ще бъде кои други партийни фигури ще влязат в надпреварата и какви ще бъдат техните послания, но за Попиванов е интересно дали Нинова все пак ще поеме риска да участва с воденичния камък от своето наследство.

Един от другите проблеми, които вижда Попиванов е обезсилването и на гласа на парламентарната група на БСП в Народното събрание. Тя след преминаването на Нинова в изпълнителната власт не показва амбиции да притиска кабинета за по-различен и по-близък до хората дневен ред. Проличава, че лидерът на партия като БСП трябва да бъде или премиер - и да определя дневния ред през правителството - или председател на групата, и да определя дневния ред през парламента, смята Попиванов. А единственият шанс на БСП е да привлече обществото като съюзник - само така левицата може да излезе от такава управленска конфигурация без да бъде използвана за оправдание за социалните дефицити.

Повече в интервюто на Диляна Панайотова с Борис Попиванов