Депутатите от парламентарната комисия за борба с корупцията решиха да поканят главния прокурор за изслушване по разразилия се скандал, замесил министър Румен Овчаров и шефа на Националното следствие.

Предложението беше направено от депутата от ДСБ Атанас Атанасов.

Изслушването по всяка вероятност ще се състои идния вторник и заседанието на комисията има голяма вероятност да бъде закрито, заради класифицирана информация.

На днешното си заседание депутатите от антикорупционната комисия приеха решение - комисията да настоява за ускоряване на проверката на прокуратурата по случая.

Комисията ще се обърне и с искане за предоставяне на пълна информация след приключването на проверката във връзка със осъществяване на парламентарен контрол от страна на комисията при установени условия за корупция.

Беше прието предложението на Атанас Атанасов комисията да поиска от ВСС незабавно да открие дисциплинарна процедура за проверка действията на следствените органи, замесени в скандала.

Депутатите от Комисията за борба с корупцията отхвърлиха предложението на независимия депутат Минчо Христов в комисията да бъдат изслушани всички замесени в случая лица.

Не е уместно да се правим на разследващ орган, още повече, че вчера главният прокурор обяви, че прокуратурата е започнала проверка, поясни председателят на комисията Бойко Великов.

Такава позиция изрази и Атанас Атанасов, противопоставяйки се на предложението на Христов.Според Атанасов би следвало Народното събрание да се намеси, но със специална комисия, пак съставена на паритетен принцип и която да се председателства от представител на опозицията.

Той припомни заявената днес позиция на ДСБ за съставяне на такава анкетна комисия в парламента, която да се занимае със случая.

Станимир Илчев от НДСВ постави остро въпроса дали ще е достатъчен капацитета на антикорупционната комисия, ако лавинообразно започнат да се увеличават имената на замесените в скандала.

Той обърна внимание на депутатите, че се очертава  голямо четене и ги насочи да помислят дали да не създадат техническо звено, което да обработва постъпващата информация. Христов изрази надежда че ще увеличат имената на замесените лица и че ще се проведе в България операция като италианската „чисти ръце".