Председателят на "Възраждане" Костадин Костадинов не затвори вратата за евентуално бъдещо сътрудничество с Българската социалистическа партия в следващото Народно събрание.

От партията са направили подписка по жалба към Конституционния съд, който ще сезират относно решението на парламента да се построят нови два реактора в АЕЦ "Козлодуй" с изрично посочени параметри - американските реактори АP 1000. Подписката е предоставена единствено и само на БСП, за да се включат и те, като това е втори път, в който "Възраждане" и социалистите могат да влязат в обща инициатива - първата такава бе общия сигнал към КС против изпращането на оръжия за Украйна.

Изпитание за имунната система на парламентарната република

Изпитание за имунната система на парламентарната република

За институционалното взаимодействие след искането на 50 депутата в КС за военната помощ за Украйна

"Нека да видим как ще реагират на поставената от нас пред тях конституционна жалба. Времето е пред нас", лаконнично-уклончив бе на въпрос на News.bg Костадинов.

"Това решение на Народното събрание е незаконно по редица параграфи. Ще спомена само, че с него се нарушават основни принципи на закона и конкуренцията. Това решение е абсолютно неконституционно, защото не може законодателната власт да задължава изпълнителната да се предприемат действия към облагодетелстване на една конкретна фирма", влезе в конкретика по темата той.

Костадинов посочи още - технологията IP 1000 била полуекспериментална, като единствено има един работещ реактор от подобен тип в Китай, а освен това цената била много висока. И настоя - да се използват вече платените още от кабинета "Борисов" руски реактори, които се съхраняват на площадката в Белене.

Народното събрание даде мандат за нова ядрена мощност в АЕЦ "Козлодуй"

Народното събрание даде мандат за нова ядрена мощност в АЕЦ "Козлодуй"

МС трябва да предприеме всички необходими действия за стартиране на лицензионната процедура