Повторно гласуване на френското предложение, по силата на което България вдигна ветото към Република Северна Македония и което бе прието от Народното събрание преди седмица. Това поиска в декларация от трибуната на парламента председателят на "Възраждане" Костадин Костадинов.

Причината - новината, обявена от Макрон във вчерашния ден, че е намерен компромис със Скопие, както и думите на северномакедонския премиер Ковачевски, че историческите въпроси, урегулирането на които е основно условие на София, са отпаднали от преговорната рамка.

От Генчовска всичко е с гриф, а МВнР получава само списъци от ДАНС

От Генчовска всичко е с гриф, а МВнР получава само списъци от ДАНС

МВнР очаква указания от премиера по действиято спрямо руското посолство

"Преди вдигането на ветото към Северна Македония ние предупредихме, че единствените инструменти, които имаме за въздействие, са първо - двустранният преговорен процес между нас преди започването на общия преговорен процес с РСМ и ЕС и фактът, че в този случай решенията са единствено и само наши. С вдигането на ветото и прехвърлянето на нашите права върху друг субект, в случая Франция като председател на ЕС, ние се отказахме от нашите възможности да определяме рамките на преговорния процес", каза партийният лидер.

РСМ получи ново френско предложение

РСМ получи ново френско предложение

Предполага се, че отговаря на някои възражения на РСМ за интерпретации на история като част от преговорите за ЕС

"Предупредихме, че това може да доведе до необратими последици заради това, че може да се промени едно или повече условия от тези, предложени от френския президент. Това не беше взето под внимание. Но във вчерашния ден чухме от Ковачевски, че Макрон е изпратил в 12-я час ревизирано предложение. Самият Макрон потвърждава същото. Когато гласувахме френското предложение, останахме с впечатление, че това е компромисът. А сега се оказва, че е намерен компромис на компромиса. Този компромис на компромиса са историческите условия, които ние поставяхме и които са основата на нашите искания. Защото ние политически проблеми с РСМ нямаме", добави Костадинов.

И настоя - Народното събрание да анулира взетото преди седмица решение и да прегласува френското предложение в актуалната му форма, а министърът на външните работи Теодора Генчовска да не подписва Протокола към предложението на Париж.

За Пендаровски новото френско предложение е по-добро

За Пендаровски новото френско предложение е по-добро

Но не иска да го коментира на този етап