Въпреки, че мнозинството в Народното събрание - депутатите от ГЕРБ, ПП/ДБ и ДПС, отхвърлиха референдума на "Възраждане" за запазване на лева до 2043 година, председателят на партията Костадин Костадинов отправи призив към президента Румен Радев - да насрочи дата за провеждане на плебисцита, като в същото време сезира Конституционния съд относно законосъобразността на въпроса.

"Днес Народното събрание наруши закона и тези, които бързаха да изпълнят заповедите на американския посланик, всъщност си счупиха краката и допуснаха една много сериозна грешка и затова всъщност имат в момента председателски съвет. Всъщност видяхте ли какво гласуваха? Те не гласуваха предложението на Комисията (по правни въпроси, което не подкрепя провеждането на референдума), а предложението на "Възраждане". А такова няма, има на комисията за отхвърляне на референдума", съзря параграф 22 при гласуването на депутатите Костадинов. А защо председателят предложил такъв начин на гласуване - защото, за да се подложи решение на комисия за одобрение, то трябва да има мотиви към него, а официални такива нямало.

По думите на лидера на "Възраждане" референдумът е съгласуван с някои от най-добрите конституционалисти у нас, а Народното събрание нарушава закона, като не го допуска, макар да е събрал над задължаващия брой от 400 хиляди.

"Възраждане" искат на среща с Радев да им насрочи референдума

"Възраждане" искат на среща с Радев да им насрочи референдума

Костадинов нарече депутатите от правна комисия "беснеещ фашистки режим"

Костадинов призова и Радев именно поради това, че депутатите са нарушили закона, да насрочи дата за провеждане на референдума и едновременно с това да сезира Конституционния съд. "Нека да свика референдум, защото това, че НС е нарушило закона, не означава, че той трябва да участва в това нарушаване. И едновременно с това да пита КС."

В края на "трибунката" на "Възраждане" от провеждащия се паралелно председателски съвет излезе правното острие на партията Петър Петров и внесе уточнение - казус нямало с гласуваното от депутатите, по същество оборвайки думите на Костадинов от по-рано.

"Волята на народните представители бе ясно изразена чрез гласуването им по предложение, обявено от председателя на НС, който преди гласуването заяви - който е за провеждането на референдум, да гласува "за", който е против, да гласува "против". И така тя изпълни задължението си по закон. Предложението не може да бъде прегласувано и няма да бъде прегласувано".

А какво следва - едновременно с призива си към Радев да сезира конституционните съдии, това ще направят в най-спешен порядък и от "Възраждане", посочи народният представител.

Депутатите се скараха парцал ли е референдумът за еврото
Обновена

Депутатите се скараха парцал ли е референдумът за еврото

"Възраждане" ще сезират Конституционния съд, ако референдумът не бъде подкрепен