Никой не е консултирал с нас, нито е имало сондажи за издигането на кандидатурата на Румяна Желева за еврокомисар.

Това заяви във Варна лидерът на ДСБ Иван Костов в коментар на последния политически скандал в страната. Той допълни, че представителите на партията му, чисто като българи са дали подкрепата си при кандидатирането й за зам.-председател на Европейската народна партия, съобщава БНР.

По думите на Костов ГЕРБ не е потърсил диалог с партията му дори след интервюто на Желева, за да бъде обсъден т. нар. План Б за издигане на нов еврокомисар.
Въпреки че Костов е сигурен, че Бойко Борисов има такъв план. Като съвет той даде този план да бъде задействан.

Според Костов ще трябва да бъдат направени сериозни отстъпки за социалистите в Европейския парламент. Най-вероятно е Бойко Борисов ще бъде посъветван от Брюксел, от където ще му бъде казано как и кога да действа в тази посока.

Лидерът на ДСБ заяви, че партията е разработила съвместно със Синята коалиция антикризисна програма и сериозни законодателни инициативи, които ще бъдат предложени в четири насоки. На първо място той посочи като най-тежка област трудово социалната политика.

Иван Костов дори разкритикува ресорното министерство като заяви, че там се наблюдава чувствително забавяне на провеждането на реформите. Критиките му бяха и по адрес на болниците, където според него положението е критично и кошмарно.

Вторият акцент в инициативите на ДСБ ще бъде насочен към финансите, банките и общата икономическа политика. На трето и четвърто място партията ще работи и в областите на образованието и здравеопазването.