Иван Костов от Синята коалиция призова мнозинството да намали ДДС върху лекарствата и ставката да стане 7%.

Той изтъкна, че това би бил акт, който ще се възприеме от всички като сериозна грижа, особено за пенсионерите и по-бедните.

Това предложение на Синята коалиция е решение на най-важния и болезнен въпрос, подчерта Костов и изтъкна, че разходите за лекарства в бюджета на пенсионерите и на бедните са много високи, а лекарствата са нещо, от което не може да се пести.

Лидерът на ДСБ призова депутатите да подкрепят и предложението на Синята коалиция за скъсяване на срока за връщане на ДДС.

Тази мярка е с изключително силен антикризисен ефект, подчерта Костов. Той обясни, че се натрупват просрочия между фирмите, увеличават се просрочията и по банкови кредити, защото в следствие на кризата намаляват парите в икономиката.

Той предупреди, че ако просрочията продължат да се натрупват, икономиката ще се запуши, а при запушена икономика започват фалити.

Представителите на мнозинството се противопоставиха. Прозвуча и ирония - че нищо чудно утре Синята коалиция и БСП да дадат съвместна пресконференция и да заявят, че управляващите са виновни за това, че лекарствата ще бъдат по-скъпи и ще се живее по-трудно.

От ГЕРБ поискаха аргументи, че тези 13%, с които Синята коалиция иска да бъде намалена ставката на ДДС за лекарствата, действително ще се отразят на крайната цена. Депутати продължават обсъжданията на промените в закона за ДДС.

По-рано днес по повод дебатите по Закона за ДДС и намаляването със 7% на ставката за лекарствата, председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова заяви, цитирана от PRO.BG, че това не е добра идея.

„Първо мотивите - че щяло да намали цените на лекарствата. Изобщо не е гарантирано, че намаляването на ставката, ще свали и цените на лекарствата. Днес лекарствата, утре учебниците, след това хлябът... До къде ще стигнем така?, попита Стоянова.