Не е лек изборът, каза след като даде вота си в столичното 50-то СУ „Васил Левски" в „Драгалевци" лидерът на ДСБ Иван Костов.

Той припомни, че Синята коалиция е призовала избирателите да подкрепят кандидата, който декларира западноевропейска принадлежност. Костов обаче не се ангажира с прогноза доколко те ще последват този призив. Според него избирателната активност на балотажа ще бъде по-ниска.

Много от кандидатите, особено Меглена Кунева, не призоваха хората да дадат гласа си за някой от двамата и може би тези хора няма да се явят да гласуват, поясни съпредседателят на Синята коалиция.

Неговите очаквания след вота са България да запази евроатлантическата си ориентация и да потвърди стратегическия си геополитически избор. Не вярвам на тези популистки фрази, че президентът ще строи инфраструктура, това е невъзможно, заяви Костов. Той подчерта, че важното според него е да се запази евроатлантическата интеграция, да се изчисти дипломацията от служители на бившия репресивен апарат.

Помолен да коментира изборните нарушения, лидерът на ДСБ посочи: Изборите бяха кошмарни наистина. Според него, ако парламентът не вземе мерки и ако не бъде преработен сериозно избирателният кодекс, следващият вот ще бъде още по-голяма катастрофа.

Тази деградация се е наблюдавала и в миналото - българските политически партии преди да бъдат забранени, са правили действително избори както ги описва Алеко Константинов, коментира още тъмносиният лидер.

Според него ние вървим с бързи стъпки към такава манипулирана демокрация, която няма нищо общо със свободния избор на хората. С купуване на гласове, сплашване, насилие и т.н. вървим с бързи крачки в тази посока и ако на това не се противодейства, следващият път ще бъде още по-лошо, категоричен бе той.

Запитан дали очаква още  манипулации на днешния вот, Костов отговори: Днес не, специално в София.

В страната, според него обаче, ще се повтори в по-малка степен същата картина, особено където има сблъсъци с участието на ГЕРБ и БСП.