Макар да изтича срокът на мониторинга на ЕК върху България, той ще бъде продължен, което означава че България не се е справила със задачите, които е трябвало да реши през последните пет години. Това е най-съществената информация от черновата на доклада на еврокомисията, смята лидерът на ДСБ Иван Костов, който беше гост в сутрешния блок на bTV.
Очаква се официалният доклад да излезе утре.

На въпрос дали случая с уволнението на съдия Мирослава Тодорова е повлиял върху заключенията в доклада, Иван Костов посочи: „И да е имало някакво въздействие, то е било туширано от навременните реакции на президента, а и на премиера". Той припомни посещението на Борисов в Брюксел и изказа предположение, че премиерът е успял да омекоти „тези остри реплики", а също и поведението на президента е изиграло роля за смекчаване на по-острите формулировки в доклада.
Много хора се опитаха да намалят ефекта от този скандал, подчерта Костов и допълни: А трябва да сме наясно - съдиите излизат на протест - това нещо е извън представите на европееца. Премиерът поиска това решение да бъде коригирано, министърът на правосъдието се обърна на 180 градуса, след това отново се обърна на 180 градуса, направи пълен кръг, посочи още Костов.

Според лидера на ДСБ това, което се вижда в доклада, се вижда и от вътре - че съдебната власт не се справя с проблемите. От 7 години, от създаването си ние атакуваме непрекъснато липсата на реформи в съдебната система и предлагаме пет мерки, които много бързо могат да променят нещата, зави Костов и отново припомни оповестените на пресконференция вчера стъпки за реформа във ВСС. „Има решение и решението е да се пресрещнат исканията за реформи в съдебната система", категоричен бе той.

Костов припомни как преди време премиерът Борисов се е измъкнал от реформите в съдебната система с думите „Аз давам още 6 месеца - да се оправят". По думите на лидера на ДСБ министър-председателят пази изпълнителната власт и в момента няма нищо напротив атаката да отиде към съдебната система, към главния прокурор, само да успее да извади от огъня министъра на вътрешните работи.

Иван Костов припомни случая с лекарите от Горна Оряховица, които бяха обвинени от вътрешния министър. Вчера те бяха оправдани от Габровския окръжен съд.
"Той чете записи, обвини ги, съсипа живота им", посочи Костов и призова да погледнем от страната на тези хора. „Той обича да казва, че никой не стои зад жертвите на престъпления, ако сега го попитаме - кой ще понесе отговорност - те са жертви на престъпническа власт", попита лидерът на ДСБ. „За човека отраснал в демокрация, това е една от най-големите злини. Зло причинено от хора с власт, се преживява като най-голямо зло", изтъкна още той.

Помолен да коментира изнесената от Екатерина Михайлова информация, че допълнителната точка за уволнението на съдия Тодорова е внесена в дневния ред на ВСС от правосъдния министър, Костов посочи, че тази точка се е появила в последствие и е влязла като извънредна. По думите му това показва, че провокацията идва от правителството, от изпълнителната власт. „Това е вътрешният министър и министър-председателят, няма кой да е автор на такова действие", отбеляза лидерът на ДСБ.

Костов коментира и обвиненията на министъра на икономиката Делян Добрев във връзка с подписаните по времето на Костов договори за изграждане на ТЕЦ-овете "Марица-Изток" 1 и 3, които според енергийния министър са в основата на последното поскъпване на тока.

"От както са започнали да работят тези централи, цената е константна, без промяна, сега се върнете в 3 клас и ми кажете може ли константа в уравнение да промени решението на уравнението. Вижте колко лъжи една върху друга. В този договор няма цена, там има схема за това как се образува цената", обясни лидерът на ДСБ.

Костов се възмути от „неграмотността" на тези обвинения. "Делян Добрев злоупотребява с темата. Министър-председателят е чудовищно неграмотен. Това е негова любима теза", изтъкна още лидерът на ДСБ.

Основната причина да се стигне до увеличението на тока, според Костов е, че НЕК е вкарана в неплатежоспособност, за да бъде финансирано началото на изграждането на АЕЦ "Белене".

Има една дребна хитринка на управлението - вдигат се цените, когато потреблението е малко, но истинският удар на тези цени ще се усети през зимните месеци, предупреди лидерът на ДСБ.