Потреблението на електроенергия в страната е с около 50 процента по-малко в сравнение с миналата година.

Това заяви във Варна бизнесменът Христо Ковачки. Той уточни, че потреблението на нощна енергия е около 2500 мегавата, а на дневна - около 3500 мегавата.

Кризата засяга все по-сериозно сектора енергетика, както и металургията и химическата индустрия, посочи Ковачки, цитиран от БТА. Той прогнозира, че до края на годината нефтът отново ще поскъпне до около 100 долара за барел.

Ковачки изрази опасения, че в България предстои инфлация.

Бизнесменът представи във Варна предстоящото създаване на Българска индустриална камара. Организацията ще бъде учредена на 22 май в София. Той посочи, че организацията ще излезе с програма за борба с кризата, която ще бъде дадена още на настоящото правителство и Народно събрание.

Вече сме набелязали над 80 мерки за борба с кризата, посочи Ковачки. Сред тях е налагане на тотална прозрачност при разходването на бюджета, както и приемане на нов закон за обществените поръчки. Нашите приоритети са земеделието, туризма и енергетиката, ще настояваме за по-сериозни държавни инвестиции
в образованието, допълни бизнесменът.

Той съобщи, че бъдещата камара ще открие свой офис в Брюксел който ще даде възможност на бизнеса да получава пълна информация за всички възможни фондове и програми.
За предстоящите избори Ковачки заяви, че партия "Лидер" и Новото време ще спечелят поне един мандат за европарламента. Бизнесменът прогнозира, че коалицията ще има група в Народното събрание като не изключи възможността да има и свои представители в кабинета.