Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) не защитава потребителите, а стимулира конкуренцията. Това стана ясно от думите на Димитър Кюмюрджиев, заместник-председател на КЗК, пред икономическата комисия в парламента.

КЗК не е гумен печат по отношение на цените, ние нямаме правомощия в определянето на цени, изтъкна той. КЗК следи за картел и независимо дали дадена цена е висока или ниска, забранява съответното споразумение, както обясни той.

В тази връзка КЗК не следи как вървят цените на бензина.

3,50 лева за литър бензин?

3,50 лева за литър бензин?

Нямаме алтернатива за внос, оплака се Тенев

Очаквано депутатите се интересуваха от появилите се преди дни опашки на бензиностанции. Кое е причинило спекулата, не стана ясно. Ние разследваме за тайни споразумения между оператори, обясни Кюмюрджиев.

Стана ясно обаче, че КЗК ще следи и за непазарно поведение в цените на олиото и хранителните продукти. Всеки понеделник се прави мониторинг в КЗК. Проверки обаче се правят след надлежно подадена информация в регулатора. Няма нито един случай на участник в картел да си признае пред КЗК, по думите на Димитър Кюмюрджиев. Разкриването обикновено се случва с участието на сътрудник, разкрил за картела.

Съществуването на ковид мерките ограничава КЗК в разкриването на картели, според заместник-председателя на комисията. Оказва се, че комисията не разполага с твърде много инструменти да разкрива господстващо положение в даден сектор.

КЗК разследва картел при горивата

КЗК разследва картел при горивата

Запечатаха офиса на Българската петролна и газова асоциация до осигуряване на достъп