Кой ни писа антикорупционния закон, се питат социалисти. Тъй като няма яснота дори и сред депутатите, интригите могат да разтресат сериозно червената централа.
Мнозинството социалисти не знаят кой е действителният автор, научи News.bg.

На пленума миналата седмица червеният Крум Зарков, попитан от ексдепутата Чавдар Георгиев кой наистина е автор на антикорупционното законодателство, признал, че текстовете са консултирани с адвокатската кантора на адвокат Петър Илиев.

Антикорупционният закон не става, възмутиха се от БПС

Антикорупционният закон не става, възмутиха се от БПС

Законопроектът на ГЕРБ предвижда зависим антикорупционен орган според Крум Зарков

Тази информация съвсем смутила членовете на пленума, за които това е ново име.
Някои възмутено скочили, че от партията били натирени мастити юристи, а се плаща на външни експерти. В същото време партията уж нямала пари.

В този мандат младият експерт бил представен на депутатите като нает да консултира законодателната дейност на левицата.

Оказва се, че Петър Илиев е бил адвокат на червения депутат и член на вътрешната комисия Иван Иванов. До услугите му той опира, когато за два часа беше заместник-вътрешен министър на Цветлин Йовчев, но бе уволнен заради миналото си в СИК.

Адвокатката кантора на Илиев има клиенти в енергийни сектор, медийни компании, петролния бизнес.

Припомняме, в момента текат обсъжданията на двете алтернативни едно на друго законодателства - на ГЕРБ и на БСП - с които се създава ново антикорупционно звено. Основният спорен възел, който се очерта при представяне на законопроектите, е това кой да назначава шефа на антикорупционната агенция - Народното събрание, както предлага ГЕРБ, или президентът, както предлага БСП.

Президентът готов да кадрува в антикорупционния орган

Президентът готов да кадрува в антикорупционния орган

Нинова изтъкна още различната философия в проекта на БСП и на ГЕРБ

Социалистите също така настояват, че тяхното предложение за закон предоставя разследващи функции, а не само дейност по превенция на новата агенция.

БСП приключиха днес консултациите по предложения антикорупционен закон със среща с председателя на ВКС Лозан Панов.

Преди това осъществиха срещи с председателя на ВАС Георги Колев, главния прокурор Сотир Цацаров и президента Румен Радев.