Антикорупционният закон на ГЕРБ няма да проработи. Това заяви зам.-председателят на БСП Крум Зарков по време на пресконференция в централата на партията.

По думите на Зарков от БСП са решили да изготвят друг, алтернативен антикорупционен законопроект от този на правителството. "Законът на ГЕРБ не отговаря на първоначално зададената цел, а именно ефективен орган за борба с корупцията", добави Зарков като довод за предложението на социалистите.

Новият антикорупционен закон разширява кръга на лицата, задължени да декларират доходи

Новият антикорупционен закон разширява кръга на лицата, задължени да декларират доходи

Край на анонимните сигнали за корупция

Според Зарков в закона на ГЕРБ има конфискации, декларации, конфликти на интереси, но почти няма корупция. По думите му корупцията трябва да се бори с методите на наказателното право, а в законопроекта на кабинета нямало наказателно право - имало "оплетени всевъзможни процедури".

"Ще се отнема от едни и същи органи имущество по гражданско-правен ред. Ще се установяват конфликт на интереси по административно-правен ред. Ще се дават становища и ще се проверяват декларации и същият този орган ще контролира и оперативна дейност на агенти или бивши агенти на ДАНС, които трябва да се слеят в него", коментира Зарков предвижданите от кабинета промени.

С нов антикорупционен закон вливат няколко институции в една комисия

С нов антикорупционен закон вливат няколко институции в една комисия

Създават комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество

В закона на ГЕРб нямало и необходимите гаранции за независимостта на антикорупционния орган - той щял да се избира в парламента, съответно от мнозинството. "А мнозинството следва да бъде това, което да е подложено най-много на проверка и разследване. Разследването е ключовата разлика между нашия законопроект и този на ГЕРБ", допълни социалистът.

Зарков посочи и че председателят на Антикорупционната агенция трябва да отговаря в първо лице за борбата с корупцията у нас и обясни какво предвижда антикорупционния законопроект на червените.

"Ние предвиждаме орган, който да може да извършва разследване, реални проверки. Не когато констатира проверки, тепърва да пита някой, за да започне работа, а действително да проверява декларациите на политиците, да гледа за несъответствие в техните имущества. Когато има данни за нередности, да може да извършва разследване и да го води до край", поясни Зарков.

Според депутата законопроекта на БСП предвижда създаването на концентрирана антикорупционна агенция - логична структура, която да проверява, както декларации, така и сигнали.

Без анонимни сигнали в антикорупционния закон

Без анонимни сигнали в антикорупционния закон

Цачева доволна от широката представителност при избора за нови членове на ВСС

Тази агенция трябвало да и има най-висока степен на оперативна самостоятелност, за да може да се самосезира и да черпи и разследва информация.

Според Крум Зарков председателят на антикорупционната агенция трябва да се назначава от президента на страната. Президентската институция била единствената, която е изведена над политическите страсти и злободневни борби, а нейният авторитет е единствено достатъчна гаранция затова председателят на Агенцията да работи самостоятелно.

Българите с надежда в икономиката, но без доверие във властта

Българите с надежда в икономиката, но без доверие във властта

Оптимизмът към икономиката ни се дължи на политическата предвидимост

"Вместо колективен орган, ние предлагаме ясно изразена отговорност на председателя, така че да се знае - кой човек отговаря в първо лице за борбата с корупцията в България", категоричен бе Крум Зарков.

До края на 2017 г. България трябва да е готова с антикорупционния си закон

До края на 2017 г. България трябва да е готова с антикорупционния си закон

БОРКОР и ДАНС влизат в новия орган, уточни Цецка Цачева