Българите гледат по-оптимистично на икономиката, това показва изследване на "Галъп интернешънъл" проведено в средата юли сред близо 800 души.

Все пак нагласите на българите остават негативни, но имат ръст в сравнение с изминалите години. Индексът на очакванията за материалното положение на българите е в една от най-високите си точки.

Според социологическата агенция това се дължи на обективните икономически процеси и на политическата предвидимост.

Индексът се изчислява на базата на отговорите на въпроса "Какво очаквате да бъде материалното положение на Вашето семейство през следващите 12 месеца?", а възможните стойности са от +1 до -1.

Българите с най-ниско доверие към съдебната власт и парламента

Българите с най-ниско доверие към съдебната власт и парламента

40% от българите смятат, че "Борисов 3" ще издържи докрай

В последните години индексът е достигал една от най-високите си точки в зрялата фаза на първия мандат на Борисов (-0.21). Дъното на този индекс за последните години пък е в края на първия мандат на Борисов (-0.87). Нестабилността след падането на кабинета "Орешарски" води и до по-ниски стойности на индекса, но с началото на втория мандат "Борисов" идва и постепенно възстановяване, за да се стигне до днешната стойност от (-0.12).

Типично за българите, очакванията са по-скоро към повишаване на цените.

Има спад в негативните очаквания към икономиката. От 47% преди две години, на фона на 28% сега, които очакват влошаване на общото икономическо положение в страната. Спадат и очакванията за безработица - само 26% смятат, че тя ще се повиши.

Снимка 306668

Източник: Gallup International

За сметка на това българите отново губят доверие във властта. Възходящата тенденция за доверие спира, след като няколко месеца на положителна инерция.

Парламентът все пак остава със сравнително по-високи нива на доверие спрямо предишни години, макар по традиция недоверието да преобладава.

Доверието в правителството е 32%, недоверието е 59%. Месец по-рано доверието беше по-високо. 

Традиционният кредит на доверие за началото на всеки нов мандат отстъпва място на рутинната по-отрицателна картина на нагласите.