Представители на висшето ръководство на БСП - народният представител Ирена Атанасова и бившият дългогодишен депутат Таско Ерменков изразиха недоволството си пред Паметника на съветската армия след вчерашния вандалски акт. В късните часове на нощта след мач на "Левски" агитка на сините изрази отношението си срещу монумента, при което със скандирания и хвърляне на факли атакуваха и малцината защитници в палатковия лагер на "Левицата", в който ротационно има и представители на БСП и "Възраждане". Четирима от нападателите се озоваха в ареста.

"Пореден вандалски акт към народната памет", определи вчерашните събития Таско Ерменков. "Паметникът е български, построен е от българи, с български пари и е творба на български архитекти. Той е в памет на армията, освободила Европа от хитлеро-фашизма. В тази армия е имало не само руснаци, а и украинци, беларуси, поляци, а в последния етап и българи. И който воюва срещу този паметник, сам се поставя на страната на победените", отсече той.

И подчерта - никога в историята на протестите в България палатков лагер не е бил разрушаван, както призовават Йорданка Фандъкова и кметът на район "Средец" Трайчо Трайков.

Според Таско Ерменков със сигурност вчерашният акт е организиран предварително. "Нима си мислите, че агитките са дошли тук спонтанно? Откакто Бойко Борисов е на власт агитките се използват в полза на управляващите, било да предизвикат оставка, било да предизвикат безредици."

БСП също се присъединиха към призива, отправен по-рано от Мая Манолова, за оставка да подадат Фандъкова, Трайков и областния управител на София. "Винаги сме били за това София да се управлява по демократичен начин и в интерес на софиянци. И затова всеки, който нарушава тези принципи, смятаме, че трябва да си подаде незабавно оставката. Защото със свалянето на този паметник няма да решим проблемите на София и България, а само ще ги задълбочим", отсече на въпрос на News.bg членът националния съвет на БСП.

Левицата: Оставаме да пазим МОЧА, колкото е необходимо

Левицата: Оставаме да пазим МОЧА, колкото е необходимо

Подкрепата са заявили и представители градската организация на БСП и "Възраждане"