Палатковият лагер пред Паметника на съветската армия - МОЧА е незаконен. Това заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова в коментар на хулиганската проява от тази нощ, когато футболни фенове вандализираха - дали паметника, дали палатките на "пазителите на МОЧА" от "Левицата".

Фандъкова призова лидерите на партиите, които стоят зад поставянето им, да спазват закона, който забранява протести след 22 часа. Преди това Мая Манолова поиска нейната оставка и тази на районния кмет и на областния управител на София.

По думите на Фандъкова политици използват преместването на Паметника с PR ефект преди местните избори.

Кметът обясни, че организаторите и "лидерите на политическите партии, които стоят пред паметниците, носят отговорност за живота и здравето на хората, които водят да стоят по цяла нощ". Обезопасяването на паметника е отговорност на Областната управа на град София.

Кметът на район "Средец" иска строителна ограда около МОЧА

Кметът на район "Средец" иска строителна ограда около МОЧА

По този начин да се ограничи достъпа на граждани

От думите на кмета Фандъкова стана ясно, че вчера е подписала доклада, с който да започне процедурата за подготвяне на задание за архитектурен конкурс за Княжеската градина.

Целта е да се съберат предложения как да бъде оформено пространството на мястото на паметника на Съветската армия след неговото преместване.