Коалиция "Левицата" се обяви срещу съдебната реформа и промените в Конституцията. В тях те виждат дългата ръка на Делян Пеевски.

Татяна Дончева обяви на брифинг, че промените в основния закон на властта надхвърлят настоящите необходимости. Предлаганите промени за служебното правителство са, за да се ограничи властта на президента. Той няма да има право на избор на премиер извън шефа на БНБ, председателя на върховния съд или председателя на парламента. Пропусната е опцията за съгласие от страна на някое от трите лица.

Според Дончева е неудачно председателят на НС да съвместява две длъжности. По мнението й контролът от страна на парламента може да се удължи с работата му до привеждането на избори. Изкуствено пришит текст е и темата за националния празник, подчерта Дончева.

Тя също е против хора с двойно гражданство да са депутати, министри и премиери. За нас това е недопустимо конституционно мислене, отсече Татяна Дончева. И допълни- не е ясно на кого тези хора ще служат. Дори при трансфера на спортни състезатели, те нямали право да играят за две държави за националните отбори.

Ограничават се правата на Министерството на правосъдието в съдебната система, смята още тя. Ограничаването на прокуратурата с текстовете също е грешно, каза Татяна Дончева.

Мая Манолова попита кой е авторът на промените в Конституцията. Формалните вносители едва ли като Моисей са получили скрижалите с десетте божии заповеди от накъде. Кой е този, написал безумните текстове, недоумява тя. Кой е авторът на тези позорни текстове, попита отново Манолова.

Според нея някои текстове са в обхвата на Великото народно събрание. ДПС, ГЕРБ, ПП/ДБ ще си изберат следващия главен прокурор, предупреди Мая Манолова. Затова "Левицата" ще се противопостави по всякакъв начин на тези промени. Този проект е вреден, категорична бе тя.

"Правосъдие за всеки" видяха червената химикалка на ГЕРБ и ДПС в конституционните промени

"Правосъдие за всеки" видяха червената химикалка на ГЕРБ и ДПС в конституционните промени

Късат споразумението с ПП/ДБ за проекта за промяна на Конституцията