Вместо „Работим за гражданите”, логото ви да бъде: „Крадем от гражданите и работим за себе си”. За тази смяна на логото на ГЕРБ призова в пленарна зала лидерът на БСП Корнелия Нинова управляващите, изброявайки критиките към правителството, събрани в декларация.

"Не ви стигат големите далавери и кражби, но опряхте да крадете от храната на децата. Става въпрос за програмите „Училищен плод” и „Училищно мляко”, заяви Нинова.

Тя цитира: "ябълките на пазарите струват по 0.98 лева, в училище – 4.54 лева; крушите на пазарите са по 3.80 лева, в училище – 6.46 лева; киви на пазара е 2 лева, в училище - 7.01 лева; портокали на пазара 3.10 лев, в училище – 4.26 лева; моркови на пазара 1 лева, в училище 6.46 лева; кашкавал на пазара 10 лева, в училище – 16 лева; сирене на пазара – 5.30 лева, в училище – 12 лева".

Танева скоростно в парламента - опровергава БСП за училищния плод

Танева скоростно в парламента - опровергава БСП за училищния плод

ДФЗ определял цените, не директорите на училища и градини, твърди депутат от БСП

Нинова заяви, че земеделският министър Десислава Танева трябва да упражнява контрол. "Кой разреши на тези фирми на тези цени да доставят на децата? Кой си позволява до там да ударите дъното и да крадете от закуската на децата? Не ви стига всичко друго, което съсипахте в държавата, а опряхте до детската храна", каза Нинова.

В декларацията на БСП се казва, че българската външна политика се прави извън България, налага ни се, а министър-председателят не отстоява националните интереси. Това обяви в пленарна зала лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Тя каза, че премиерът се гордее, че ЕК ни е отпуснала 160 млн. евро за бежанци, но според говорителя на ЕК част от тези средства ще бъдат използвани за построяване на убежища за мигранти, цитира тя и припомни изявлението на председателя на Сдружението на общините Гинка Чавдарова.

Преди дни Чавдарова обяви, че на общините е възложено да приемат мигранти за трайно заселване у нас на семеен принцип. Нинова цитира и задължението на общините да намерят подходящи жилища, детски градини, училища за деца, записване при личен лекар, регистриране в структурата на социално подпомагане и Агенция по заетостта.

Според изявлението на червените, смяната на Ирина Бокова с Кристалина Георгиева злепостави България пред света. "Това е чуждо решение, а българското правителство го изпълни безпрекословно", обяви Нинова, мотивирайки тезата си за мястото, където се кове външната ни политика.

Така лидерът на БСП обоснова започналите консултации за вот на недоверие. "Залисани обаче в тези проблеми забравихме да говорим за други, които са наболели за българските граждани. Това е икономика и работни места, образование и здравеопазване, бедност и доходи", обяви Нинова.

Тя набързо разкритикува проведената образователна реформа. "Резултатът: първокласниците нямат буквар. Родинознанието изчезва. Седмокласниците ще учат в една и съща година материал от две, поради чиновническа грешка. Материал от цяла учебна година липсва в програмата на днешните шестокласници. Професионалните гимназии са пред закриване, защото ги прехвърлихте на общините, а те нямат пари да ги издържат", обобщи Нинова.

Относно здравна реформа тя отчете, че ежегодно 4% от населението пада под прага на бедността, заради лични плащания за здраве. Увеличена е листата на чакащите в болниците, а лечебниците имат над 500 млн. лева задължения.

За пенсионна реформа Нинова прогнозира, че държавното обществено осигуряване ще продължи да е на дефицит.

"Няма нови производства, няма и нови постоянни работни места. Но за сметка на това има 16 млрд. лева данък. Т.е. 30% на всеки 100 лева, изработени от българин, 30 лева вече не са негови. Трябва да плаща дълговете на правителството. Нови винетки плюс 31 лев на всеки човек. Данък "Уикенд" – никой не знае колко ще плаща допълнително. Нов данък на таксиметровите шофьори. А от 1 януари залагате по-високи осигуровки и нов акциз върху цигарите", изчете Нинова.

Тя обобщи, че през 2015 спрямо 2014 г нови 100 000 души са изпаднали в материални лишения. Отворила се е ножицата между бедни и богати. "Бедните обедняват все повече, богатите стават все по-богати", каза лидерът на БСП и отново цитира сделката с т.нар. Царски конюшни, както и сделката с Дипломатическия клуб.