Декларацията на червените преди парламентарния контрол „запали фитила” на управляващите.

Припомняме лидерът Нинова обвини ГЕРБ в завишаване на цените за училищния детски плод.

Крадете от храната на децата, обвини Нинова управляващите

Крадете от храната на децата, обвини Нинова управляващите

От всеки изработени 100 лева, 30 са за дълговете на правителството, уверяват от БСП

Първо в парламента да дава обяснения дойде земеделският министър Десислава Танева. Според нея изявлението на червените е манипулация в рамките на предизборната кампания. Цените били определени от кабинета Орешарски.

"Лъжите стават много на брой", недоволна е Танева. Тя припомни, че преди време червените пак изнесли данни от трибуната на НС за спряна програма за земеделие, което я накарала пак да дойде при депутатите и да опровергае тези твърдения.

Темата е интересна за нас, заяви от своя страна шефът на ДФЗ Румен Порожанов, който също дойде в законодателния орган. Над 3500 са училищата ползватели по темата. 45% от тях заявяват участие. Ръководствата на училищата избират доставчиците.

Цените не са на 100 грама, поясни Порожанов, доставките се правят на порции. Имало заложена ставка за плодовете и зеленчуците.

Темата е актуална, подчерта шефът на ДФЗ. От доста време схемата работела по този начин. Румен Порожанов обеща да се направи анализ и корекция на цените, които включвали и други разходи по доставката на продукта. Ако имало надценка, корекция в цената ще има, стана ясно от думите му.

След всичко чуто левицата отново даде изявление. Манол Генов заяви, че този въпрос е поставил още през юни до земеделския министър. Десислава Танева пък уж трябвало да е в чужбина, а след днешната декларация на БСП се телепортирала.

70 стотинки е цената на морковите на борсата, а цената за програмата стига до 7 лева. Нямало как толкова да се оскъпи продуктът.

Според Генов директорите на училищата и детските градини нямали отношение към определяне на цените. Отговорността била на ДФЗ.