Социалистите, които напуснаха групата на БСП заради несъгласие с водената от лидера Корнелия Нинова политика, предлагат изменения в Изборния кодекс. На брифинг в Народното събрание Красимир Янков изтъкна, че промените се отнасят до преференциите в бюлетините.

Забравената тема за избор от страна на гласуващите кой да ги представлява в българския парламент, може да се постигне с отлагане на така наречения бонус за водачите на листи и отпадане на служебното въвеждане към водачите на листи с вота на тези, които не са гласували с преференция, обясни той.

Червени депутати напускат ПГ на БСП

Червени депутати напускат ПГ на БСП

Шестима депутати стават независими, но остават социалисти

Прецизира начинът, по който се отчитат преференциите за даден кандидат. Ще се гласува за личността и влиянието на партията ще е по-малко според него. Така ще се стимулира активността сред избирателите, а и индивидуалната отговорност няма да се заменя с групова безотговорност, както обясни Красимир Янков. Избирателят ще може да избере кой от кандидатите в листата може да го представлява най-добре. Ще се повиши избирателната активност с предлаганите промени. Освен това, според него, ще се спре с изграждането на партийни елити.

Промените ще гарантират мажоритарен вот с пропорционални листи, по думите му. Ще се притеснява от мажоритарния вот безличният в листата, както се изрази Красимир Янков. Прогресивните социалисти искат подкрепа от останалите депутати. Времето за измененията в изборното законодателство е достатъчно, за да станат факт промените. Трябва да се отчете желанието на хората за мажоритарен елемент.

Освен това те предлагат да отпадне задължителното гласуване, както и прагът от 7% за пренареждане на листата.

Красимир Янков: Нинова да прочете Конституцията, оставаме в парламента

Красимир Янков: Нинова да прочете Конституцията, оставаме в парламента

Лидерът на БСП продължавала да прокарва разделителни линии