"Предложението на Корнелия Нинова не е ново. Първият път инициативата беше на "Отровното трио" и Мая Манолова, които поканиха всички. Слави Трифонов отново реагира по аналогичен начин".

Това заяви пред bTV социологът Андрей Райчев по повод предложението на БСП партии и неправителствени организации да се обединят за провеждане на честни избори.

Според него, ако човек наистина иска да направи такова сдружение, няма да го направи по телевизора. "Така се прави не, когато искаш да стане такова сдружение, а когато искаш хората да разберат, че искаш такова сдружение. Тоест това е ход от пропаганден характер", смята социологът.

"Самият начин на поднасяне на предложението изключва неговото приемане. Това е продължение на линията на Нинова - аз съм единствената алтернатива", допълни той.

По думите му не става въпрос за алтернативно управление, а за намаление на вероятността изборите да се фалшифицират.

"Много е важно българите да се убедят, че изборите не са фалшиви. Много съмнения се натрупаха. Последните кметски избори дадоха изключително много поводи да се мисли по този начин", допълни Райчев.

БСП готова да разговаря и с Манолова, и с Трифонов за фронт за честни избори

БСП готова да разговаря и с Манолова, и с Трифонов за фронт за честни избори

Покана за среща на неутрален терен

"Ако подобно нещо беше възможно, то щеше да се случи в рамките на миналата година след три месеца протести. Големият въпрос е как изглежда този алтернативен модел, за който всички говорят, но някак си не могат да го олицетворят", коментира от своя страна политологът Христо Панчугов.

Минаха три месеца, в които улицата задаваше въпроси, които така или иначе не получиха отговор. Недоволството на гражданите беше очевидно и въпреки това нито един от наличните политически субекти не можа да намери формулата да се позиционира като алтернатива на този политически модел, който уж не харесват", каза още той.

ЦИК настоя властта да си поеме отговорността за безопасни избори

ЦИК настоя властта да си поеме отговорността за безопасни избори

Според левите управляващите пак прехвърлят отговорността

"В този смисъл поредният призив за отечествен фронт срещу ГЕРБ ще се сблъска със същата съдба, каквато и останалите", допълни политологът.

По отношение на датата на изборите, Христо Панчугов заяви, че цялото фиаско около избора на дата е било откровено безумие.

"Румен Радев избра датата 28 март под увереността, че това ще обслужва опозицията. Тогава не съобразиха нито пандемията, нито подготвеността на ЦИК да въведе машинното гласуване. Вследствие на това се сетиха да направят консултации. Те щяха да имат смисъл, ако не бяха публични и се бяха случили миналата година", смята политологът.

"Изненада ще бъде колко души ще гласуват. В момента повечето мои колеги казват, че до урните ще отидат между 2,5 и 3 милиона души. Най-вероятното подреждане на партиите ще е ГЕРБ, БСП, Слави Трифонов, ДПС, "Демократична България" и Мая Манолова. ВМРО също е някъде на ръба, ако се явят сами. Ако се сбъднат цифрите, които сега им дават, много трудно ще бъде излъчено правителство, защото няма ясна доминираща сила", коментира Андрей Райчев.

"При това положение аз не мисля, че ще можем да видим сформирано правителство. Дори и да видим такова, то няма да бъде дългосрочно. Мисля, че следващият парламент ще бъде доста краткосрочен", смята Христо Панчугов.

Изборите за 45-то Народно събрание на 4 април

Изборите за 45-то Народно събрание на 4 април

Въпросите обаче все още са повече от отговорите, подчерта държавният глава и даде седмица повече