Служебният министър Крум Зарков е провел среща с новоназначения посланик на САЩ в България Кенет Мертен, на която е докладвал за подготвените от Министерството на правосъдието и внесени от правителството в 49-я Парламент законопроекти.

На срещата е подчертано, че от приемането им в огромна степен зависи изпълнението на ангажиментите по Плана за възстановяване и устойчивост, и приемането на България в Шенген, включително проектът, регламентиращ механизъм за разследване на главния прокурор, съобщават от Министерство на правосъдието. Като друг особено важен момент Крум Зарков е откроил реформата в КПКОНПИ, процес, който също очаква своето развитие в настоящия парламент.

САЩ наблюдават спазването на авторското право и в България

САЩ наблюдават спазването на авторското право и в България

Офисът на Търговския представител на САЩ добави и България към списъка за наблюдение

Министерството на правосъдието е изработило и промени в НК, с които се предлага създаването на условия за онлайн пиратство да стане престъпление. С изготвения законопроект се отговаря на отправените към държавата ни критики по Раздел "Специален 301" от Търговския закон на САЩ във връзка със защитата на интелектуалната собственост, най-вече в областта на онлайн пиратството. Текстовете също са внесени за разглеждане в Народното събрание на 24 април т.г.

Министър Зарков е подчертал пред Кенет Мартен отличните отношения между двете страни и е изразил увереност, че България и САЩ ще продължат традиционно добрия диалог и сътрудничеството във взаимен интерес.

ЕК съди България и още 10 страни заради директивата за авторското право

ЕК съди България и още 10 страни заради директивата за авторското право

Държавите не са уведомили ЕК за приетите мерки за транспонирането на директивата