Офисът на Търговския представител на САЩ добави и България към списъка за наблюдение на правата върху интелектуалната собственост, съобщи "Ройтерс".

Съюзникът на НАТО е включен, тъй като София не обръща достатъчно внимание на случаите на онлайн пиратство.

Сега списъкът включва 29 държави за нарушения на правата върху интелектуалната собственост.

В момента седем държави са приоритет: Китай, Чили, Аржентина, Индия, Индонезия, Русия и Венецуела.

Резолюция, приета от 106 сдружения на автори от всички европейски страни, членуващи в Европейския комитет на международната конфедерация на дружествата на автори и композитори (CISAC), беше изпратена на 25 април до българските власти. В своята позиция от организацията изразяват силното си безпокойството относно проектозакона за авторското право и сродните му права, който предстои да се гласува в новия парламент.

ЕК съди България и още 10 страни заради директивата за авторското право

ЕК съди България и още 10 страни заради директивата за авторското право

Държавите не са уведомили ЕК за приетите мерки за транспонирането на директивата

Това съобщават от ФИЛМАУТОР, единствената регистрирана в България организация за колективно управление на авторски и продуцентски права в областта на аудиовизията.

Изразява се "дълбокото безпокойство относно предложените изменения в българския закон за авторското право и сродните му права, които ако бъдат приети, биха създали безпрецедентен модел, който би бил в противоречие с хармонизацията в областта на "прякото въвеждане" на ниво ЕС и ще увреди сериозно интересите на правоносителите", се казва в писмото.

Творците призовават българския да предприеме всички необходими мерки за осигуряване високо ниво на съответствие на българското законодателство с правилата и добрите практики на ЕС.

ЕК предупреди България и още 22 страни за авторското право

ЕК предупреди България и още 22 страни за авторското право

Два месеца има за отговор