Няма кворум за днешното заседание на Народното събрание (НС). 117 депутати се регистрираха за старт на работния ден. За начало на пленарното заседание са нужни минимум 121 народни представители.

Председателят на парламента Росен Желязков даде 30 минути почивка преди да направи втори опит за регистрация на депутатите.

Напрежението между формациите в НС стигна нова връхна точка със сблъсъци в кулоарите между ПП и "Възраждане". За съжаление медиите нямаха достъп, за да снимат случилото се.

След дадената почивка пленарна зала се напълни, като влязоха депутатите и от ДПС , и от ГЕРБ, включително и лидерите Бойко Борисов и Делян Пеевски. Кворум този път имаше - 125 дадоха старт на заседанието.

И ПП-ДБ търсят оставката на Росен Желязков

И ПП-ДБ търсят оставката на Росен Желязков

Според партията той работи в интерес на ГЕРБ- ДПС

След това депутатите се опитаха да разместят дневния си ред, като точка първа трябва да стане подкрепата за Маришкия басейн, а оставката на Росен Желязков да остане последна.

На Асен Василев това не му хареса и поиска точка 5 - оставката на Желязков, да стане точка 1. Делян Добрев обаче настоя дневният ред да си остане така, както е гласуван.

Все пак депутатите се заеха първо с оставката на Росен Желязков.

Припомняме, че миналата седмица Кирил Петков намекна за възможността партията да поиска оставката на председателя на парламента заради дебатите за оставката на управителя на НЗОК Станимир Михайлов. От БСП поискаха освобождаването на Росен Желязков заради издадената заповед за промяна на чл. 22 ал.7 от Правилника за работа на Народното събрание. "Възраждане" също настояха за неговата оставка. Партията бе възмутена от председателя на НС, защото не позволил почитането в зала на арменския геноцид. От ПП-ДБ внесоха искане за отстраняване на Желязков с мотиви за цялостното му поведение като ръководител на институцията. Според коалицията той злоупотребява с власт и правомощия и работи в интерес на ГЕРБ и ДПС.